Kismértékben, 0,1 százalékkal csökkenhet a német gazdaság idei teljesítménye az energiaársokk és a szigorodó pénzügyi feltételek miatt – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfői közleményében. Az IMF szerint 2024-ben és 2025-ben a német hazai össztermék (GDP) már mérsékelten nőhet, ahogy lassan megszűnnek a monetáris szigorítás késleltetett hatásai, illetve a gazdaság alkalmazkodik a magas energiaárakhoz. 

Outlook for state elections in Saxony-Anhalt - Wernigerode
05 June 2021, Saxony-Anhalt, Wernigerode: A shopping street in the city centre. On 06.06.2021 a new state parliament will be elected in Saxony-Anhalt. Photo: Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by MATTHIAS BEIN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Matthias Bein / AFP

Az IMF szerint a német gazdaság ellenálló képességéről tett tanúbizonyságot az orosz gázellátás tavalyi leállítása után, elkerülve a széles körű energiahiányra vonatkozó forgatókönyveket.

Mindazonáltal az energiaársokk káros hatásai és a szigorodó pénzügyi feltételek olyan helyzetet teremtettek, hogy a gazdaság recesszióba billent. Az is megugrott az energia jelentős drágulása miatt, tetézve a globális koronavírus-járvánnyal kapcsolatban fellépő ellátási szűk keresztmetszetek kedvezőtlen hatásait, de most már csökken az infláció, ahogy ezeknek a tényezőknek a kedvezőtlen hatásai is kezdenek enyhülni.

Németország pénzügyi rendszere továbbra is jól tőkésített és összességében likvid – áll az IMF jelentésében. A német az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos volt a csökkenés mértéke.