Az a lehető leghatározottabban elítéli a nigeri államcsínyt, az alkotmányos rend bármiféle megbontása következményekkel jár az EU és Niger közötti együttműködésre nézve, beleértve a költségvetési támogatás azonnali felfüggesztését is – hangsúlyozta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteki sajtóközleményében.

Josep Borrell press conference
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 15: High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell holds a press conference after the EU Foreign Ministers' meeting in Brussels, Belgium on November 15, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

A héten a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, őrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették.

Az EU szerint az elmúlt napok eseményei komoly fenyegetést jelentenek a nigeri stabilitásra és demokráciára nézve.

A puccs teljes mértékben sérti azokat a demokratikus elveket, amelyeken a politikai hatalom irányítása alapul a régióban. Az EU az alkotmányos rend azonnali helyreállítására és Bazoum elnök biztonságának és szabad mozgásának feltétel nélküli garantálására szólít fel

– olvasható Borrell sajtóközleményében.

Az 1960-ban kihirdetett függetlenség óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre is.