Szingapúr gazdasága a második negyedévben 0,7 százalékkal nőtt éves szinten, ami erősebb az első negyedévi 0,4 százalékos növekedésnél, és enyhén meghaladja az elemzők 0,6 százalékos becslését – derül ki a kereskedelmi és ipari minisztérium előzetes adataiból. A szolgáltatási szektor 3 százalékkal gyorsult, míg az építőipar 6,6 százalékkal lendült fel.

Aerial,View,Of,Cloudy,Sky,At,Marina,Bay,Singapore,City
Fotó: Shutterstock

Az igazi problémát a feldolgozóipar jelenti, ami már a második egymást követő negyedévben zsugorodott: az áprilistól június végéig tartó időszakban 7,5 százalékkal esett vissza, miután az első negyedévben 5,23 százalékkal csökkent. Az exportorientált városállam eredményessége a nemzetközi alakulásától függ, teljesítményét ezért gyakran tekintik a globális üzleti környezet barométerének.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban 4,1 százalékkal zsugorodott a délkelet-ázsiai törpeállam gazdasága, majd 2021-ben, a nyitás után 7,6 százalékos fellendülést produkált. Azonban tavaly a geopolitikai feszültségek és a világszerte magas miatt a növekedése 3,8 százalékra lassult. A kormány az idén 0,5–2,5 százalék közötti bővüléssel számol, miután Kína a vártnál gyengébben teljesít, miközben az orosz–ukrán háború és a geopolitikai feszültségek sem csillapodnak.

 

A több mint 5,8 milliós Szingapúrra a globális pénzügyi szolgáltatócégek egyik központjaként tekintenek. Az elektronika, a biotechnológia és a vegyipar számít az ország fő exportágazatának, csúcsminőségű infrastruktúrája és alacsony adói rendkívül vonzók a külföldi cégeknek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az országban alacsony a bűnözés és a korrupció mértéke, valamint a lakossága többnyelvű. A nemzetközi politikában pedig igyekszik közvetítő szerepet vállalni.

Versenyt fut az offshore vagyonokért Szingapúr és Hongkong – több 10 ezermilliárd dollár a tét

A két ázsiai városállam meg kívánja szorongatni a hagyományosan offshore nagyhatalomként számon tartott Kajmán-szigeteket, Mauritiust és a Brit Virgin-szigeteket. Részleteiben eltérő, de alapjában véve ugyanazon stratégia mentén törnek a csúcsra, a siker gyümölcse pedig már termőre is kezdett fordulni.