A Norilsk Nickel orosz bányászati óriásvállalat csütörtökön közölte, hogy egy teljes egészében készpénzes tranzakció keretében eladta a nikkel-, kobalt- és platinacsoportba tartozó fémek amerikai kontinensen történő forgalmazásával foglalkozó vállalatát a TMP Metals Groupnak.

A picture shows the logo of Russia's metals and mining company Nornickel during the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF), at the ExpoForum convention and exhibition centre in Saint Petersburg, on June 15, 2022.
Fotó: AFP

A Nornickel nem hozta nyilvánosságra az ügylet értékét, 

amelynek révén a TMP Metals Group Észak-Amerika, Latin-Amerika és Dél-Amerika egyik vezető fém- és fémtermékek szállítójává válik.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Nornickelt ugyan nem érintik az ukrajnai háború miatt kivetett amerikai szankciók, két partnerbank májusban zárolta a forgalmazó számláit, ami vis maior helyzetet idézett elő. 

Ezt a tranzakciót lehetőségnek tekintjük arra, hogy optimalizáljuk a globális forgalmazási üzletágunkat, és egyúttal hozzájáruljunk az alacsony széntartalmú nikkel és palládium fenntarthatóbb áramlásának megteremtéséhez az ipari fogyasztók számára a régió egész területén

– nyilatkozta az üzlettel kapcsolatban Anton Berlin, a Nornickel értékesítési és forgalmazási alelnöke.
A TMP Metals Group a TMP Holdings, egy Beverly Hills-i székhelyű globális befektetési és holdingtársaság százszázalékos tulajdonú leányvállalata, amely portfólióvállalatai révén több mint ötmilliárd dollár éves bevételt realizál – közölte a Nornickel.