Az orosz Nornickel igazgatótanácsa elutasította a második legnagyobb részvényes javaslatát az elnök leváltására, így továbbra is a tavaly kinevezett Andrej Bugrov irányítja a céget.

Fotó: AFP

A Nornickel a világ legnagyobb nikkelt és palládiumot bányászó és feldolgozó vállalata, továbbá fontos szereplő a réztermelésben. A cég ezenkívül tucatnyi nemes és értékes fémet termel, a platinától és az aranytól kezdve egészen az irídiumig, így érthető, hogy a globális fémpiacok szempontjából stratégiai fontosságú cég ellen nem hoztak szankciókat. A Nornickel 36 százalékát az Interros nevű vagyonkezelő holdingja révén 

Vlagyimir Potanyin birtokolja, aki Oroszország egyik leggazdagabb embere és Putyin egyik barátja.

Volt már miniszterelnök-helyettes és a szocsi téli olimpia finanszírozója is. A Nornickel második legnagyobb részvényese 26 százalékkal a világ egyik legnagyobb alumíniumipari vállalata, a Ruszal, amelyet Oleg Gyeripaszka alapított. Gyeripaszka szintén Putyin egyik szövetségese, a korábbi amerikai szankciók miatt 2018-ban lemondott a Ruszal közvetlen irányításáról, bár a háttérből még mindig ő vezeti a vállalatot. A két üzletember közötti viszály 2008-ra nyúlik vissza, ugyanis Gyeripaszka a Ruszal és a Nornickel egyesülését szorgalmazta, amit viszont Potanyin ellenzett.

További konfliktusra adott okot, hogy a Nornickel-nyereségből mennyit vághatnak zsebre a részvényesek, és mennyit kell beruházásokra, fejlesztésekre költeni, hogy a kitermelést fenntartható szinten tudják folytatni. Kettejük háborúját végül a Kreml zárta le 2012-ben, megelőzve azt, hogy Vlagyimir Putyin elnök két fontos bizalmasa és pénzembere egymásnak ugorjon. Kidolgoztak egy képletet, 

amelynek alapján a nyereségből az adósságállomány alakulásától függően fizetnek osztalékot a tulajdonosoknak.

A Moszkva bábáskodásával kialkudott paktum azonban tíz év után, 2022 decemberében hatályát vesztette, az egyezséget pedig nem hosszabbították meg. Gyeripaszka többször vádolta eredménytelenséggel a menedzsmentet, és jelezte, hogy a Potanyinhoz hűséges Andrej Bugrov helyett független igazgatót szeretne a Nornickel élén látni. 

Potanyin azonban mindent megtesz, hogy a hozzá hű cégvezér a posztján maradjon, és a Reuters szerint az igazgatótanács többsége vele ért egyet. Az is nagy kérdés, hogy a Kreml mit szól a vita kiújulásához: Putyin a háború árnyékában nyilván nem tűrheti meg, hogy a hátországban két fontos szövetségese egymásnak ugorjon, az utóbbi időben pedig számos orosz üzletember halt meg gyanús körülmények között, így aztán Potanyin és Gyeripaszka is kénytelen lesz visszafogni magát.

Brüsszel torkán akad az orosz „véres gyémánt”, a világpiac pedig éhes rá

Továbbra sincs megegyezés az unióban az oroszországi gyémántexport szankcionálásáról, ugyanis a döntésnek komoly piaci hatásai is lehetnek, miután Oroszország a világ legnagyobb kitermelője. A gyémántvita nem fogja megkönnyíteni azt a harcot, amelyet a szankciópolitika hívei és ellenzői vívnak.