A hőhullámok, a természeti katasztrófák és az ukrajnai háború hatásai miatt sok európai turista új úti célt választ magának a nyári kikapcsolódás eltöltésére. Az indiai-óceánon fekvő sziget turizmusból származó bevételei csaknem 70 százalékkal, 35,8 milliárd rúpiára (779 millió dollárra) nőttek az év első öt hónapjában 2022 azonos időszakához képest – ezt mutatják a központi bank adatai. Az egész éves előrejelzések is biztatóan alakulnak. Eszerint 

idén 23 százalékos növekedés után 80 milliárd rúpia folyhat be a turizmusból 

– mondta Harvesh Seegolam, a jegybank kormányzója a múlt hónapban.

Mauritius riviere du rempart district grand bay boats anchor aerial view
Mauritius, Riviere du Rempart District, Grand Bay, boats at anchor (aerial view) (Photo by LIOT Jean-Marie / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Mauritius, Riviere du Rempart District, Grand Bay, boats at anchor (aerial view) (Photo by LIOT Jean-Marie / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: AFP

Mauritius fehér homokos strandjai régóta vonzzák a turistákat, annak ellenére, hogy a nagy távolság miatt drága úti célnak számít az európaiak számára. A sziget 9600 kilométerre fekszik Nyugat-Európától. Ugyanakkor a rúpia euróval szembeni leértékelődése miatt árai versenyképesebbé váltak. A látogatók száma – habár jelentősen nő – még  mindig elmarad a járvány előtti szinttől. 

Az ide utazók hosszabb ideig maradnak, és többet is költenek, mint az egyre népszerűbb, Európán belüli hosszú hétvégi utazás során.

Kiugróan nőtt a francia vendégek száma, körükben 60 százalékos a plusz tavalyhoz képest, a Németországból érkezők 36 százalékkal vannak többen, míg az oroszok száma csaknem megduplázódott – ez nyilván annak is köszönhető, hogy a háború miatt sok helyen „nem szívesen látott vendégek”.

Az előfoglalások olyan kedvezők, hogy néhány légitársaság előre nem tervezett járatokat is indít a szigetre – foglalták össze a helyzetet a hotelek üzemeltetői a Bloombergnek.