Közélet

Az orosz–ukrán háború 520. napja – friss hírek

Az ukránok továbbra is nagy erőkkel próbálják feltörni az orosz vonalakat, illetve ismét drónokkal támadták meg Moszkvát. Bár az orosz főváros elleni támadás sikertelen volt, Donyeck déli részén sikeresen elfoglaltak egy falut. Szakértők azt várják, hogy az egyre több amerikai fegyverrel az ukránok sűrűbben számolhatnak be harctéri sikerekről. A hírek szerint az USA Abrams tankjai már szeptemberben begördülhetnek a frontra.

Újabb drónokkal támadták meg Moszkvát, de a légvédelem elhárította a veszélyt. Károkról és áldozatokról nem érkezett hír.

A Ukrainian serviceman of the 43rd Artillery Brigade works inside a 155 mm self-propelled howitzer Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), towards Russian positions at a front line near Bakhmut, Donetsk region on June 15, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A moszkvai polgármester, Szergej Szobjanin beszélt róla, hogy péntek hajnalban hárítottak el egy dróntámadást az orosz főváros felett – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség

Ma éjjel egy ellenséges drón támadást kísérelt meg, de a védelmi minisztérium erői lelőtték a berepülő fegyvert

– írta Telegram-csatornáján Szergej Szobjanin.

Legutóbb július 24-én számoltak be Moszkvát érő támadásról, akkor két drónnak sikerült átjutnia a védelmen és becsapódnia a városba. A támadás nem lakóépületeket ért.

Eközben az ukrán hadsereg közölte, hogy a fronton újabb sikereket tudott elérni. 

A 35. tengerészgyalogos dandár a jelentések szerint felszabadította a Donyeck megye déli részén található Sztaromajorszke falut még csütörtök éjszaka 

erről a The Kyiv Independent számolt be. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy olyan videót tett közzé, amelyen az ukrán egység zászlóját tartják egy nagyrészt lerobbant épületben.

A falu a Mokri Jali-folyó partján fekszik, Donyeck és Zaporizzsja határán. Az ukrán hadsereg két nappal ezelőtt számolt be róla, hogy kulcsfontosságú pozíciókat szereztek meg a falu körül.

Az ukrán ellentámadás a nyáron indult meg, látszólag mérsékelt sikerekkel. A kijevi csapatok elsősorban Bahmut városnál és az ország déli területein próbálnak áttörni az orosz vonalakon, azonban az oroszok jól beásták magukat. Az ukrán vezérkar július 27-én azt közölte, hogy új állásokat szereztek meg Melitopol irányában.

Az ukrán csapatok délen és Bahmut irányában fokozzák az ellentámadást

Az ellentámadáshoz mindent bevet Ukrajna. Egy katonai tisztviselő szerint az összes elérhető fegyverrel lövik az oroszokat. Ebben az amerikai kazettás lőszerek is benne vannak.

Az ukrán vezetés arról nem közölt információt, hogy újabb csapatokat vezényelnének a frontra.

Nagy változást hozhat a harc menetében az újabb amerikai fegyverek megjelenése. A hírek szerint az ukránok már sikeresen használják az USA-tól kapott kazettás lőszereket, de hamarosan további felszereléseket biztosíthat Washington. A Politico szerint 

az amerikai Abrams tankok valószínűleg szeptemberben érkeznek az ukrán hadszíntérre. 

A tervek szerint augusztusban néhány Abrams harckocsit Németországba küldenek, ahol végső felújításon esnek át. Amint ez a folyamat befejeződik, az első adag Abramsot már a következő hónapban Ukrajnába küldik.

Csütörtökön az orosz erők támadó hadműveleteket hajtottak végre a Kupjanszk–Szvatove–Kremina vonalon, Bahmutban, az Avdijivka és Donyeck város közötti vonalon, valamint a Donyeck és Zaporizzsja régió közötti határvidéken, de nem tettek megerősített előrelépést – írta meg az Institute for the Study of War. A tegnapi nap során az ukrán erők folytatták az ellentámadást a front legalább három szektorában, és előrenyomultak Bahmuttól délre, a Zaporizzsja és a Donyeck régió közötti határterületen, valamint Zaporizzsja régió nyugati részén.

 

19:41

Terrortámadással vádolja Ukrajnát Oroszország, két orosz városban is robbanások történtek

Taganrog és Szamara településeket is robbanás rázta meg nemrég, rakétatámadás állhat a háttérben. Az előzetes feltételezések szerint ukrán rakétatámadás érte a településket.

18:29

Zaporizzsjai atomerőmű: Kijev veszélyesnek nevezte a négyes reaktor forró leállásba helyezését

Az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű ukrán alkalmazottai közül senki nem volt hajlandó teljesíteni azt az orosz utasítást, hogy az egyik reaktort helyezzék forró leállási üzemmódba, mert az ellentétes a nukleáris és sugárbiztonsági szabályokkal-

17:29

Zelenszkij: tartós és meghatározó győzelmet kell aratni Oroszország felett

Az ukrán elnök szerint a győzelem „olyan kell hogy legyen, amelynek köszönhetően az ellenség visszatérési kísérlete nem haladja meg az ilyen terveket dédelgető őrültek beteges fantáziáját”.

16:11

Brüsszelnek nehéz lesz megoldást találni az ukrán gabonakivitelre

A fekete-tengeri gabonamegállapodás felmondása és az ukrán kikötők elleni fokozódó orosz támadások miatt egyre erősödik a nyomás az Európai Unión, hogy segítsen kijuttatni az országból minél több ukrán agrárterméket. Bár Brüsszel magabiztosan állítja, hogy képes biztosítani szinte az összes mennyiség exportálását, a valóságban ez órási kihívás.

14:37

Az orosz propaganda szerint Zelenszkij Hitlerként átvette az uralmat Németország felett – videó

Orosz színészeket azonosítottak egy német nyelvű videóban, amelyben az szerepel, hogy Németország teljesen alávetette magát Kijev kívánalmainak.

13:30

Civil áldozatot szedtek az ukrán kazettás lőszerek Zaporizzsjában

Az ukrán sereg Zaporizzsjában vetette be legutóbb az Egyesült Államoktól kapott kazettás lőszereket. A terület Oroszország által megbízott vezetője szerint egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült a támadásban.

12:09

Napi mintegy húsz ukrán próbál átjutni a határon, hogy elkerülje a katonai szolgálatot

Már mintegy húszezer ukrán próbált külföldre távozni a katonai szolgálat elől. Hatezren hamis iratokkal, a hivatalos határátkelőkön próbáltak kijutni az országból, 13 és fél ezret viszont a zöldhatáron fogtak el.

08:33

Ukrajna támogatásának fontosságáról tárgyalt Joe Biden és Giorgia Meloni

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni hivatalba lépése óta először utazott az Egyesült Államokba, ahol az államfővel, Joe Bidennel találkozott. A tárgyaláson hangsúlyozták országaik szoros kapcsolatát, valamint egyetértettek abban, hogy mennyire fontos továbbra is támogatni Ukrajnát az Oroszországgal szemben vívott háborúban. Meloni szerint Kijev támogatása nem jelent világháborús kockázatot.

drón ukrán hadsereg Moszkva
Kapcsolódó cikkek