Ausztrália megállapodást írt alá Németországgal, amelynek értelmében több mint száz Ausztráliában gyártott Boxer harcjárművet szállít Berlinnek. Az egymilliárd dollár értékű üzlet Ausztrália történetek egyik legnagyobb védelmi exportügyletének számít. A Boxert a Müncheni székhelyű ARTEC tervezte, amely a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann közös leányvállalata. A Rheinmetall márciusban kezdte meg a jármű gyártását Queensland állam északkeleti részén található létesítményében, mivel Canberra 211 darabot rendelt az ausztrál hadseregnek – írja a Reuters.

GERMANY-DEFENCE-EXERCISEA "Boxer"  multirole armoured fighting vehicle of the German armed forces Bundeswehr drives through the mud during the informative educational practice "Land Operation Exercise 2017" at the military training area in Munster, northern Germany, on October 13, 2017. (Photo by PATRIK STOLLARZ / AFP)
Fotó: AFP

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök tegnap  este szállt le Berlinben, ma pedig Olaf Scholz kancellárral találkozik. A német vezetővel folytatott megbeszélések középpontjában várhatóan a tiszta energia, az indiai csendes-óceáni térség biztonsága és az ukrajnai konfliktus áll majd, továbbá a kereskedelmi kérdések. A kormányfő szerint az üzlet fellendíti az ország védelmi iparát. A német haditechnika Németországba történő exportjáról szóló megállapodásra azért került sor, mert az orosz–ukrán háború miatt 

az európai nemzetek gyors iramban költenek fegyverkezésre és töltik fel készleteiket.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint tavaly a katonai kiadások globálisan 2240 milliárd dollárt értek el. Európa 480 milliárdot költött, ami éves szinten 13 százalékos emelkedés. Ez egyrészt a legerősebb növekedés több mint 30 éve, másrészt a kiadások a legmagasabb szintet érték el a hidegháború vége óta. A közép- és nyugat-európai országok 345 milliárd dollárt fordítottak a területre, míg Ukrajna 44 milliárddal, Oroszország pedig több mint 86 milliárd dollárral növelte a költségeket.

Bár az öreg kontinens fegyverkezik, elmarad az Egyesült Államoktól: a legnagyobb katonai költségvetése még mindig Washingtonnak van, amely 877 milliárd dollárral a világ teljes katonai kiadásainak 39 százalékát adja. A második helyen álló Kína 292 milliárd dollárt költ a területre, a két ország együtt a globális fegyverkezés több mint feléért felelős. A SIPRI szerint a tendencia a jövőben tovább folytatódik.

Rögös, kátyús út Európa újrafelfegyverzése

Egészen az 1990-es évek elejéig kell visszatekerni a képzeletbeli időgépet, hogy megértsük a mostani folyamatokat. Bő 30 évvel ezelőtt az európai országok fellélegeztek. A Varsói Szerződés szétesett, a hidegháború véget ért, Oroszország gyengülését a Szovjetunió szétesése is bizonyítja, demokráciák születtek, a békés építkezés vágya lengte be Európát. Ebben a helyzetben a legtöbb ország megnyirbálta védelmi költségvetését, haderejét csökkentette, fegyvereinek egy részét értékesítette.