A Brexit után a Londonból Párizsba áthelyezett banki szolgáltatások egyre nagyobb hatást gyakorolnak Franciaország pénzügyi életére, a jegybank szerint pedig ez a trend csak most kezd lendületet venni – írta a Bloomberg.

Modern,Buildings,In,The,Business,District,Of,La,Defense,To
A párizsi La Defense pénzügyi negyed.
Fotó: Velirina

A brit és amerikai bankok, amelyek a kereskedést Párizsba helyezték át, hogy a francia fővárosból nyújtsanak pénzügyi szolgáltatásokat más európai országoknak, jelentősen fellendítették az exportot, miközben a költözés miatt a belföldi eladásaik már nem számítanak importnak.

Ez a hatás 2022-ben közel 1,5 milliárd euró nettó pluszt hozott, ami a pénzügyi szolgáltatások teljes külkereskedelmi többletét 10,4 milliárdra növelte

– közölte a Banque de France az ország folyó fizetési mérlegéről szóló éves jelentésében.

Francois Villeroy de Galhau, a jegybank kormányzója a párizsi áttörést a már kiépített pénzügyi infrastruktúra magas színvonalának, valamint a kormány és a regionális hatóságok közötti szoros együttműködésnek tulajdonította, amely a politikai nézeteltérések ellenére a Brexit után vonzóvá tudta tenni az országot a pénzintézetek számára.

London fokozatos leváltása Villeroy szerint tovább folytatódik, és a francia kormány azon dolgozik, hogy a bankok számára a lehető legkedvezőbb környezetet alakítsák ki, még a költözéshez is hajlandók volnának támogatást adni – ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy az ágazatban felgyorsuló tendenciákat lehet tapasztalni.

A teljes körű francia folyó fizetési mérleget tekintve az összes szolgáltatási ágazat többlete rekordmagas, 52 milliárd eurós értéket ért el, amelyet a turizmus és a hajózás erősített.

Ennek ellenére az ország teljes folyómérleg-hiánya is rekordot döntött, 53,9 milliárd eurót tett ki, mivel az következtében az importköltségek számottevően megugrottak.