Oroszország az elmúlt napokban diadalmaskodott a globális nyersanyagpiacokon, miután a Nyugat által meghatározott árplafon felett értékesíti az olajat – mutat rá cikkében a The Wall Street Journal. Az Argus Media adatgyűjtő portálra hivatkozva a lap azt írta, hogy az elmúlt napokban Oroszország nyerte meg a befolyásért vívott csatát a globális olajpiacokon, az ország legkeresettebb olajfajtájának az ellenértéke meghaladta a Nyugat által meghatározott árplafont.

Standing Bears In South Kamchatka Sanctuary
Fotó: Igor Shpilenok / Barcroft Media / Northfoto

Az Argus Media becslései szerint a zászlóshajó-kategóriájú Ural ára a múlt héten először haladta meg a 60 dolláros hordónkénti árat azóta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei 2022 decemberében oroszellenes szankciókat vezettek be, és az említett szinten szabták meg a termék árplafonját.

Ahogy a The Wall Street Journal rámutatott, az olajárak emelkedése arra utal, hogy Oroszországnak legalábbis részben sikerült alkalmazkodnia a szankciós korlátozásokhoz. A nyersolaj ára azt követően kezdett ismét emelkedni, hogy a piacot befolyásoló OPEC+-tagok – vagyis az olajkartell kiegészülve Szaúd-Arábiával és Oroszországgal – közölte a döntését, miszerint augusztusban további napi 1 millió hordóval csökkentik a fekete arany kínálatát.

A magasabb árak erősíthetik Oroszország olajexport-bevételeit, amelyek a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az előző hónapban az egy évvel ezelőtti szint kevesebb mint a felére esett vissza. Az egyik jele annak, hogy a Moszkvát sújtó pénzügyi nyomás enyhülhet éppen az, hogy az uráli olaj árelőnye az irányadó brent olajfajta árához képest 20 dollár alá csökkent – jegyzi meg cikkében a The Wall Street Journal. A különbség még mindig sokkal nagyobb mint a háború előtt, de január óta a felére csökkent.

Az emelkedő árak arra utalnak, hogy Oroszország sikerrel törekedett arra, hogy egy alternatív tartályhajó-hálózatot állítson össze, amelyhez a szankciók nem vonatkoznak. Attól még messze vannak, hogy meglegyen a szükséges hajómennyiségük, de az orosz olajkereskedők mégis úgy tárgyalnak, hogy egyértelművé teszik, nem mennek be a Nyugat által megszabott árplafon alá.

 

Washingtoni tisztviselők az áremelkedést Moszkva pirruszi győzelmének nevezik, és rámutatnak arra, hogy jó néhány akadályt gördítettek Oroszország útjába.

 

Az árplafon alapvetően jelentősen visszafogja Oroszország bevételeit, miközben még mindig olyan helyzetet teremt, amelyben a globális piacokat kénytelenek továbbra is ellátni orosz olajjal látják – mondta Wally Adeyemo, az USA pénzügyminiszter-helyettese egy interjúban. Hozzátette: 

A célunk az, hogy továbbra is növeljük a költségeket Oroszország számára, hogy kevesebb pénzük maradjon az illegális ukrajnai háborújukra.

A szankciókat kritizálók szerint a nyugati szövetségesek eleve túl magas árplafont vezettek be. Ráadásul a használt tartályhajók megvásárlásával az oroszok felduzzasztották az árnyékflottájukat – ez az iparági kifejezés a tartályhajókra vonatkozik –, amelyekkel a szankciókkal sújtott országokból szállítják a kőolajat. A második negyedévben ötször annyi tankhajó dolgozott a retorziókkal sújtott termelő országokkal, mint 2021 végén – legalábbis a Vortexa hajókat nyomon követő cég szerint. Ezeknek a hajóknak csaknem a 80 százaléka az orosz piacon közlekedett.