Közélet

Amerika szerint működik az orosz olaj ársapkája

A Fehér Ház reméli, hogy India a jövőben is tartja magát az intézkedéshez.

Működik az orosz kőolaj árára húzott sapka az Egyesült Államok szerint, és Washington reméli, hogy ezt a jövőben is betartják a nemzetközi szereplők – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden.

A külföldi újságírók számára tartott sajtóbeszélgetésen arról is beszélt, hogy az ársapka egyrészt segít megőrizni az olajpiac stabilitását, másrészt korlátozza Oroszország bevételeit az eladásokból. Hozzátette: reméli, India a jövőben is tartja magát ehhez, és az intézkedésnek megfelelő vagy az alatti árat fizet az orosz olajért.

john kirby
John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.
Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Kirby minderről annak kapcsán beszélt, hogy szerdán hivatalos állami látogatásra érkezik Washingtonba Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki tárgyal Joe Biden elnökkel is. A várható tárgyalásokról Kirby elmondta, azok egyik fő témája az amerikai–indiai védelmi együttműködés elmélyítése lehet, amely téren komoly előrelépés történt az elmúlt években. Ugyanakkor szólt arról is, hogy a látogatásnak nem kifejezett célja, hogy Indiát leválassza az Oroszországgal való fegyverkereskedelmi együttműködésről.

India saját magáért beszél, amikor arról van szó, hogy a világon kivel tart fenn kapcsolatot, különösen, ami a védelmi együttműködéseket illeti

– mondta a szóvivő, aki arra a kérdésre, hogy az indiai miniszterelnök meghívásával az Egyesült Államok ellensúlyozni akarja-e Kína befolyását az indiai- és csendes-óceáni térségben, határozott nemmel válaszolt. Egy másik újságíró kérdésére felelve pedig megerősítette, hogy 

a Fehér Ház és Joe Biden nagyon elégedett Antony Blinken külügyminiszter kínai útjának eredményeivel.

Ennek a legfőbb oka, hogy sikerült több kommunikációs csatornát megnyitni annak érdekében, hogy a két ország közötti versenyt felelősségteljesebbé tegyék, valamint hangsúlyozta, hogy alacsonyabb szintű amerikai–kínai munkacsoport alakult, amelynek feladata további kommunikációs csatornák nyitása, ideértve a hadseregközi párbeszédet, amelynek újranyitását Kína egyelőre elutasítja. Kirby szerint a jelenlegi magas fokú feszültségek idején – különösen katonai téren – rendkívül fontos, hogy nyitva legyenek a párbeszéd csatornái.

A szóvivő a fekete-tengeri gabonaszállítások kapcsán sajnálatának adott hangot, amiért Oroszország jelezte, hogy nem járul hozzá a megállapodás meghosszabbításához július közepe után.  Támogatásáról biztosította ugyanakkor az ENSZ-t és a közvetítésben közreműködő Törökországot, hogy sikerüljön a gabonaalku meghosszabbítását elérni.  A fekete-tengeri gabonakezdeményezésből az egész világ nyert, különösen a világ déli féltekéjén élő, a szállításoknak különösen kitett nemzetek.

 

John Kirby Oroszország Egyesült Államok India
Kapcsolódó cikkek