Nemzetközi gazdaság

Átbökte a nyugati ársapkát az orosz olaj, most mi lesz?

Kérdés, hogy az indiai importőrök kis kedvezmény mellett is kockáztatnak-e.

Az Ural típusú orosz olaj ára szerdán átlépte a nyugati országok által meghatározott, hordónkénti 60 dolláros ársapka szintjét augusztusi szállításra, miután az indiai kikötőkben csökkent az olajfajtára vonatkozó kedvezmény mértéke a Brent olajjal szemben.

Az orosz olajra vonatkozó diszkont mindössze hordónként 5 dollárra csökkent az augusztusi szállításokra, szemben a múlt heti 7-8 dolláros szinttel. Ezzel az Ural hordónkénti ára a balti-tengeri kikötőkben 64 dollárra emelkedett az indiai szállítmányok esetében, mivel az indiai kikötőkben a Brent hordójáért 80 dollárt adnak (de ebben az árban már a szállítási költség is benne van).

40.000 tons of diesel from Russia
18 January 2023, Lower Saxony, Wilhelmshaven: The tanker "Ane " at the height of the " Hoegh Esperanza " A ship delivery of 40,000 tons of diesel from Russia to Wilhelmshaven has met with criticism from the government of Lower Saxony. The import is legally permissible despite a far-reaching EU ban on oil imports, as the EU regulation allows an import of Russian petroleum products, such as diesel, by ship until February 5. "In general, however, we also see this critically, that there is this exception to the Russia embargo," a spokesman for Lower Saxony's Energy Minister Christian Meyer (Greens) said in Hanover on Wednesday. Crude oil may no longer be imported from Russia by ship since the beginning of December. Initially, several media had reported. Photo: Lars Klemmer/dpa (Photo by Lars Klemmer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A 60 dolláros ársapkát a G7 és az EU tavaly decemberben vezette be, hogy gátat szabjon Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúra fordítható bevételeinek. Az intézkedés értelmében a hordónkénti 60 dolláros ár fölött a nyugati országok cégei nem szállíthatják vagy biztosíthatják az orosz kőolajat.

A Reuters azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy 

az Ural árának emelkedése nem jelenti automatikusan a szankciók megszegését, ugyanis az egyes szállítmányokhoz tartozó árakat általában havi vagy többnapos átlagok alapján számítják. 

Így ha az olajárak esnek a következő napokban, a kérdéses szállítmányok is a határon belül maradhatnak.

A csökkenő diszkont ráadául visszafoghatja az orosz olaj indiai importját a júniusi rekord után, amit jelez, hogy iparági források szerint a leszállított Ural hordónkénti 3-4 dolláros kedvezményével több eladó nem talált vevőt.

A kedvezmény elpárolgásával az indiai finomítók ugyanis már sokkal kevésbé találják vonzónak az orosz olajat, amely gyakran ráadásul késve érkezik. Az Ural hordónkénti ára egyébként már a múlt héten is átlépte a 60 dolláros szintet, de e hét elején visszatért az ársapka szintje alá, miután a Brent ára is csökkent.

 

Ural ársapka G7 orosz olaj
Kapcsolódó cikkek