Paul Mashatile dél-afrikai elnökhelyettes közleménye szerint a BRICS-országok vezetői a kedden kezdődő találkozójukon a dollárkitettség csökkentésének lehetőségeire összpontosítanak majd, és ennek érdekében a blokk bővítéséről és a multilaterális testületek megerősítéséről is tárgyalnak – írta a Bloomberg.

Deputy President of South Africa Paul Mashatile waves during the welcome ceremony during Tanzanian President Samia Suluhu Hassan's state visit to South Africa at the Union buildings in Pretoria on March 16, 2023. (Photo by PHILL MAGAKOE / AFP)
Paul Mashatile dél-afrikai elnökhelyettes, a BRICS-csúcs egyik házigazdája.
Fotó: AFP

A BRICS-blokk – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – csúcstalálkozójának legfontosabb napirendi pontja a tagországok listájának bővítése lesz. A csoport 2010-es megalakulása óta egyre több nemzet jelentette be, hogy csatlakozna, ám eddig még senkit sem vettek fel az eredeti öt országon kívül.

A világ odafigyel erre a tömbre, mert a nemzetközi gazdaság élvonalában járunk. Nem azért vagyunk itt, hogy a Nyugattal versenyezzünk, de a globális érdekében a világnak el kell szakadnia a dollártól való függőségétől

– mondta Mashatile a találkozón részt vevő üzleti vezetőknek. A csoport jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne fellendíteni a tagországok valutáiban történő fizetéseket, hogy szorosabbá tegyék a versenyt a zöldhasúval és az Egyesült Államok geopolitikai erejével szemben.

A BRICS erősödő szerepe miatt júniusban a francia BNP Paribas a jegyzetében azt írta, megértek a feltételek arra, hogy a dollár dominanciája a kereskedelemben csökkenjen, ám a blokkal ellentétben szerintük ez csak „lassú, fokozatos égés” lesz. A jelentkezők száma alapján az elemzők úgy becsülik, hogy egy kibővített csoport 2040-re a globális termelés mintegy felét képviselné, ami a G7-ek részesedésének mintegy kétszerese lehetne.

Indiából szeretnék vásárolni – miért használnánk dollárt? A BRICS-közösség egy olyan fizetési és elszámolási rendszert alkotna, hogy bármit megvásároljak Indiában vagy Brazíliában anélkül, hogy dollárért kellene rohannom

– mondta Olusegun Obasanjo volt nigériai elnök az egybegyűlteknek, akik a kijelentést hangos éljenzéssel fogadták.

Újraoszthatják a geopolitikai lapokat – A fejlődő országok kihátrálnak Washington mögül

Egyre több kézzelfogható jele van a világrend megváltozásának. A regionális középhatalmak tépázzák a hagyományos nagyok pozícióját.

Azonban a tagok közötti mély megosztottság eddig megakadályozta, hogy konszenzusra jussanak ebben a kulcsfontosságú ügyben, amelyen keresztül nagyobb befolyásra tehetnének szert az olyan intézményekben, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A BRICS fejlesztési bankja nyolcéves működése alatt mindössze 32,8 milliárd dollárt adott kölcsön, ami csak töredéke annak az összegnek, amelyet az IMF vagy a Világbank ez idő alatt folyósított.

A csúcstalálkozón ezért kiemelt téma lesz a csoport multilaterális intézményeinek megerősítése, és a résztvevők abban bíznak, hogy megfelelő beruházásokkal és közös projektekkel a tagok ellentétein is enyhíteni lehetne.