Az ingatlanoktól a részvényekig terjedő eszközökben megtestesülő globális az előrejelzések szerint 2027-ig 38 százalékkal fog növekedni, elsősorban a feltörekvő piacok hatására – írta a Reuters.

Russian,National,Currency,On,Top,Of,Us,Dollar,Banknote,,Top
Fotó: Shutterstock

A Credit Suisse jogutódja, a UBS kedden közzétette az éves Global Wealth Report jelentését, amely 200 piac 5,4 milliárd felnőtt emberének vagyonát becsüli meg, a pénzintézetek pedig arra számítanak, hogy a globális vagyon a következő öt évben elérheti a 629 ezermilliárd dollárt.

A kilátások annak ellenére kedvezők, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta tavaly először csökkent a háztartások nettó globális vagyona.

A jelentés szerint a nettó magánvagyon nominálisan 2,4 százalékkal csökkent tavaly, a veszteség pedig elsősorban a gazdagabb régiókban, például Észak-Amerikában és Európában koncentrálódott. Ezzel szemben a legnagyobb növekedést 2022-ben Mexikóban, Indiában és Brazíliában regisztrálták.

A legnagyobb csökkenés tavaly a pénzügyi eszközöknél következett be, szemben a nem pénzügyi eszközökkel, például az ingatlanokkal, amelyek rugalmasak maradtak, jobban tartották az értéküket. Az átlagot tekintve a felnőttek 3198 dollárral voltak rosszabb helyzetben a tavalyi év végére.

Az előrejelzés alapján 2027-ig a vagyon az olyan fejlődő gazdaságokban, mint a BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, India és Dél-Afrika –, akár 30 százalékkal is emelkedhet.

A jelentés szerint azonban a globális medián vagyon – amely érzékletesebb mutatója annak, hogy egy átlagember hogyan boldogul – 2022-ben 3 százalékkal nőtt, szemben az egy felnőttre jutó vagyon 3,6 százalékos csökkenésével. A medián vagyon csak ebben az évszázadban az ötszörösére nőtt, ami nagyrészt a Kínában bekövetkezett gyors növekedés eredménye.