Az Egyesült Királyságot különösen súlyosan érintette a magas élelmiszerár-infláció az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, a jegybank vezető közgazdásza szerint a helyzet nem is fog megváltozni.

Az élelmiszerek ára gyorsabban emelkedik az átlagos inflációnál.
Fotó: AFP

Sajnos egyhamar nem jönnek vissza azok a napok, amikor esnek az élelmiszerárak, ha egyáltalán bekövetkezik ez a jövőben

– ismerte el Huw Pill egy a megélhetési válságról tartott egyeztetésen. Szerinte, ha lassul is az az élelmiszer akkor is drágább marad, mint amilyen volt, mert „a felhajtó hatások csak hosszú idő alatt szűnnek meg”.

Hivatalos adatok szerint az infláció 7,9 százalékra lassult júniusban, az élelmiszerek azonban ezt jóval meghaladó mértékben, 17,3 százalékkal drágultak egy év alatt – emlékeztetett a Sky News.

A Bank of England (BoE) vezető közgazdásza kiemelte, hogy a múltat figyelembe véve különösen tartós a magas élelmiszerár-infláció az országban. Ennek okát az ukrajnai háborúban látja, amely megzavarta az olyan mezőgazdasági termékek ellátási láncát, mint a búza és a napraforgóolaj, felhajtotta az alapanyagok és az alapvető élelmiszerek árát. Ez az Egyesült Királyság esetében szerinte azért volt különösen erős hatású, mert a brit vállalatok azzal reagáltak az invázió okozta bizonytalanságra, hogy 

azonnali és drága szerződéseket kötöttek, így a költségek magasan ragadtak.

Local governments issue vouchers in United Kingdom
A legfrissebb adatok szerint a britek kevesebbet költenek, és csak akkor, ha muszáj.
Fotó: AFP

Egyes cégek úgy döntöttek, hogy a bizonytalanság csökkentése érdekében rögzítik a nemzetközi piacokon keresztül folyó árubeszerzéseiket, de potenciálisan elég magas árszinteken kötötték le ezeket, és ezt még mindig átvezetik a rendszeren keresztül a fogyasztói árba, amelyet végső soron mi fizetünk az üzletekben

– idézte a szavait a hírtelevízió internetes oldala.

Pill szerint az árak növekedése lassulni fog, ahogy ezek a szerződések kifutnak, helyreáll az ellátási lánc, és a brit élelmiszeripar alkalmazkodik az új helyzethez. Arra számít, hogy

az élelmiszerár-infláció az év végére 10 százalék körülire esik vissza.

A tartós infláció hatása meglátszik a legfrissebb kiskereskedelmi adatokon is. Az Egyesült Királyságban működő kiskereskedelmi vállalkozások kereskedelmi szövetségének (British Retail Consortium – BRC) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a forgalom értéke mindössze 1,5 százalékkal nőtt júliusban az előző év azonos időszakához képest, ami messze elmarad a 12 havi átlagot jelentő 3,9 százaléktól, nem is beszélve az 5,2 százalékos februári csúcsról.

Property Values Rise In The UKA block of flats are pictured near the football ground of Blackburn Rovers in Blakcburn , England , on 14 September 2019. The number of property sales rose up in the last the last month, according to Rightmove, up 6.1% from a year earlier. (Photo by Giannis Alexopoulos/NurPhoto) (Photo by Giannis Alexopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Előre spórolnak a további kamatemelésekre várva.
Fotó: AFP

A brit fogyasztók eddig nagyrészt átvészelték a magas infláció és az emelkedő kamatlábak hatását, de a Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint 

ez a rugalmasság az elkövetkező hónapokban valószínűleg csökkenni fog.

Az inflációval kiigazított bérnövekedés negatív, a fogyasztók egyre több fedezetlen kölcsönt, például hitelkártya-adósságot vesznek fel, és a pénzügyi helyzetüket tovább rontja majd, hogy a jelzáloghitelek terhei nemcsak a múltbeli kamatemelések, hanem a jövőbeliekre vonatkozó várakozások miatt is emelkednek.

„Egyértelmű, hogy a fogyasztók sokkal óvatosabban költik el a pénzüket, és csak akkor vásárolnak, ha muszáj, mert a BoE kamatemelései miatt gyengül a vásárlóerejük. Aki teheti, az inkább megtakarít, hogy enyhítse a hatást, amelyet a jelzáloghitelek költségeinek közelgő drasztikus emelkedése okoz majd” – nyilatkozta a hírügynökségnek Michael Hewson, a CMC Markets vezető piaci stratégája.