A norvég gazdaság teljesen megtorpant 2023 második negyedévében, miután az előző három hónapos időszakban 0,3 százalékkal bővült, elmaradva az előrejelzésektől.

The field centre of the Johan Sverdrup oil field in the North Sea west of Stavanger, Norway, is pictured on January 7, 2020. Johan Sverdrup, situated some 140 km off the south western coast of Norway and operated by Equinor, is the third largest oil field on the Norwegian continental shelf, with expected resources of 2.7 billion barrels of oil equivalent. (Photo by Carina Johansen / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Fotó: AFP

A második negyedévben a norvég stagnált, szemben a 0,1 százalékos növekedésről szóló piaci várakozásokkal.

A norvég GDP alakulása 3 év
 

A kőolajipari tevékenységek és a tengeri szállítás növekedése jelentősen lelassult – 0,7 százalék az első negyedévi 1,5 százalékhoz képest –, és a kormányzati kiadások is csökkentek.

A GDP-re a külkereskedelem is negatívan hatott, miután az kisebb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt az 1,7 százalékánál.

A „szárazföldi GDP”, amely nem tartalmazza a nagyrészt kőolajalapú offshore szektort, szintén stagnált, elmaradt a 0,1 százalékos piaci előrejelzéstől, az első negyedévi 0,3 százalékos felfelé korrigált bővülés után.

A norvég korona gyengült az elmúlt bő hónapban. Míg július közepén 9,94 koronát kellett adni egy dollárért, mára a keresztárfolyam a 10,60-os szint közelébe ért. Emellett pedig az is tovább enyhült, és júliusra már 5,4 százalékra csökkent az előző havi 6,4 százalékról.