Az Egyesült Királyság légi forgalmi irányító szolgáltatója (NATS) egy olyan műszaki problémát jelentett hétfőn, amely az ország egész területén zavarja a járatokat.

A légi forgalmi irányítás technikai problémája miatt Nagy-Britanniában országszerte akadozik a légi közlekedés.
Fotó: Ben Stansall / AFP

„Műszaki probléma jelentkezett, a biztonság megőrzése érdekében forgalomkorlátozásokat alkalmazunk” – írta a NATS a közleményében, amelyben arról is tájékoztattak, hogy folyamatosan dolgoznak a hiba megoldásán, és biztosítottak arról, hogy az Egyesült Királyság légterét nem zárták le – szúrta ki a CNBC.

A szolgáltató később pontosított a hiba okán. Mint írták, a reggel óta fennálló probléma miatt

sérült a repülési tervek automatikus feldolgozása, ezért a hiba megoldásáig ezeket manuálisan viszik fel a rendszerbe. Mivel ez a módszer lassabb, a kevesebb bevitt adat miatt forgalomkorlátozást alkalmaznak.

Hozzátették, hogy az Egyesült Királyságban minden járatának a biztonsága az elsődleges, és mindent megtesznek a minél kisebb kényelmetlenségért.

Addig is azt tanácsolják az utazóknak, hogy tájékozódjanak a légitársaságuknál a járatukkal kapcsolatosan.

„Őszintén sajnáljuk az okozott fennakadást” – fejezték be a közleményüket.

A Gatwick repülőtéren – London második legnagyobb repülőterén – késések és járattörlések várhatók. Az edinburgh-i repülőtér pedig  a NATS után azt tanácsolja az utasoknak, hogy csak azután induljanak el oda, miután ellenőrizték járatuk állapotát a légitársaságukkal.

A légiforgalmi irányítással kapcsolatos problémát a skót Loganair légitársaság az X-en – korábbi nevén a Twitteren – jelentette, eszerint hétfő „reggel az Egyesült Királyság légiforgalmi irányító számítógépes rendszerei hálózatszinten meghibásodtak”.

A Flightradar24 repüléskövető webhely szerint az Egyesült Királyság repülőterei, „jelentősen korlátozzák az indulásokat”. Magyar idő szerint délután 4 óráig a Heathrow reptéren 85 járatot töröltek, és 64 érkezett késéssel. Ez az összes járat a 12, illetve 9 százaléka. A Gatwick reptéren 51 járatot töröltek, és 89 érkezett késéssel, ez 11, illetve 20 százalékot tesz ki az összes oda érkező repülőgépet tekintve. Az induló járatoknál még nagyobb a fennakadás. 

A Heathrow reptérről induló járatok 14 százalékát törölték (91), 38 százaléka (257) pedig késsel kezdte az útját. A Gatwick reptér a járatok 11 százalékát (48) törölte, 54 százalékát (239) pedig késéssel indította útnak.

 

Az egész brit légi forgalmat érintő probléma korábban május végén jelentkezett, amikor hasonlóan óriási késések alakultak ki.