Többen az óceánba menekültek az erdőtüzek elől Hawaiin, akiket a parti őrség mentett ki a vízből. A szigetcsoporton ráadásul a helyzet helikopteres felmérését és a tüzek oltását mintegy 100 kilométeres széllökések is nehezítik.

A leginkább érintett sziget Maui, ahol két helyen található a lángok epicentruma: a turisták körében népszerű Nyugat-Mauiban és a belső, hegyekkel teli régióban. Az úton lévő kormányzó, Josh Green nevében 

a megbízott kormányzó, Sylvia Luke szükségállapotot hirdetett, és készültségbe helyezte a helyi Nemzeti Gárdát.

In this image obtained from the County of Maui in Hawaii, shows a wildfire in Lahaina, on August 9, 2023. Hawaii wildfires fanned by winds from Hurricane Dora forced evacuation late on August 8. The National Weather service reported that Dora, 500 miles (805kms) south of Hawaii was partly to blame for wind gusts above 60mph (97kph). (Photo by Zeke Kalua / County of Maui / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Zeke Kalua / County of Maui" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Zeke Kalua  / AFP

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a széllökésekhez hozzájárulhatott a szigetektől több száz kilométerre délre elvonuló Dora hurrikán is, amely az utakra döntött elektromos vezetékekkel és fákkal nemcsak a helikopteres oltást, de a tűzoltóautók helyszínre jutását is akadályozta. A Hawaii Electric szerint 13 ezer hely maradt áram nélkül Mauin – írja a The Guardian.

Egyelőre még azt sem lehet pontosan tudni, hogy a lángok hány épületet perzseltek fel, de a károk mindenképpen jelentősek, és sokakat evakuálni kellett a tüzek miatt. A Hawaiit felperzselő lángok újabb jelét mutatják a klímaváltozás miatt felboruló időjárás okozta természeti katasztrófák szaporodásának.