Százezer amerikai katona állomásozik Európában, ami a hidegháború óta nem látott létszám, és ha igény jelentkezik további csapatok érkezésére, akkor arról hajlandó egyeztetésekre Washington – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője. John Kirby a Washingtonban tartott sajtóértekezletén arról szólt, hogy a közelmúltban Fehéroroszország felől katonai légi járművek megsértették a lengyel légteret, és más balti országokban is történtek incidensek. Azt mondta, hogy állandó kapcsolatban vannak a NATO-szövetségesekkel, különös tekintettel a keleti szárnyra.

US F-16 fighter aircrafts are parked at the military air base in Jagel, southern Germany, during the Air Defender Exercise 2023 on June 16, 2023. The Air Defender 2023 is a multinational air operation exercise including some 220 military aircraft from 25 NATO and partner countries in European airspace under the command of the German Air Force taking place from June 12 to June 24, 2023. The exercise will include operational and tactical-level training, primarily in Germany, but also in the Czech Republic, Estonia and Latvia. (Photo by Axel Heimken / AFP)
Fotó:  Axel Heimken / AFP

Az Egyesült Államok érti és osztja az aggodalmat a provokatív cselekmények miatt – tette hozzá, kiemelve, hogy nagyon nagy figyelemmel követi az eseményeket, de további amerikai katonák európai NATO-országokba vezénylése nincs napirenden.

A fehér házi illetékes pontatlannak nevezte azt az értesülést, miszerint a Fehér Házon belül is felmerült, hogy a béke érdekében Ukrajna gyakorlatilag NATO-tagságot kapna, ha lezárja a háborút, és ennek részeként a területeként azt ismernék el, ami abban a pillanatban ukrán ellenőrzés alatt áll.

Kirby megerősítette a vilniusi NATO-csúcstalálkozón tett elköteleződést Ukrajna jövőbeli NATO-belépését illetően, valamint arra, hogy ennek útját ki fogják jelölni, és segítséget nyújtanak benne. Kiemelte, hogy a fókusz továbbra is azon van, hogy Ukrajna az orosz agressziót visszaverje, és területeket szerezzen vissza. Úgy értékelte, hogy van haladás az ukrán ellentámadásban, még akkor is, ha nem olyan ütemű, mint azt ukrán részről várták.

Az amerikai kormány a hét elején jelentette be az újabb katonai támogatási csomagot, amelyet az ukrán igények alapján állítják össze.

John Kirby arra a kérdésre nem reagált, hogy nagy hatótávolságú rakétaeszközök az ukrán kérés ellenére sincsenek az újabb csomagban sem. Az F–16-osok ukrajnai hadrendbe állításáról hangsúlyozta, ennek a folyamatnak a pilóták kiképzésével kell indulnia, és aktív egyeztetések zajlanak az európai partnerekkel arról, hogy ez amilyen hamar csak lehet, megkezdődhessen.

A Wagner csoport fehéroroszországi jelenlétével és ennek veszélyével kapcsolatban John Kirby úgy fogalmazott, nem igazán világos, hogy ezek a Wagner-emberek pontosan hol tartózkodnak. Vannak, akik Fehéroroszországba mentek, és vannak, akik Afrikába, és úgy gondolja, hogy egy bizonyos létszám változatlanul Ukrajnában vagy a közelben van.

Megállapította, hogy az Egyesült Államok számára az sem világos, mekkora valós területi veszélyt hordoznak a magánhadsereg tagjai Kelet-Európa országaira nézve, szemben Afrikával, ahol súlyos biztonsági kockázat a Wagner csoport és destabilizáló hatása egyes országokban.

A Nigerben zajló politikai válságot tekintve úgy vélte, hogy változatlanul van mód és idő is a diplomáciai rendezésre, nem kommentálta, hogy a nyugat-afrikai országok szervezete vagy más szereplők katonai beavatkozással reagálhatnak a kialakult helyzetre. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok változatlanul Mohamed Bazoum elnököt és kormányát tekinti Niger demokratikusan megválasztott vezetőjének, és támogatja a hatalomban maradását.

Semmit sem ért el Zelenszkij Vilniusban, mégis sikerként ünnepli a NATO-csúcsot

Egy lépéssel sem került közelebb a NATO-hoz Ukrajna a vilniusi csúcstalálkozón, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek ellenére csütörtök hajnali Twitter-üzenetében sikerként üdvözölte az eseményeket, holott előtte még ő maga is felháborodásának adott hangot, és legyávázta a résztvevőket, miután kiderült: nem lesz egyszerű az ukrán csatlakozás.