Közélet

Lengyelország és Lettország együtt készül a fehérorosz provokációkra

Varsóban találkozott Edgars Rinkevics lett elnök és lengyel kollégája, Andrzej Duda. Közös sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy számítanak különféle provokációkra Fehéroroszország részéről, valamint aggasztónak nevezték a Minszk közelében állomásozó Wagner-zsoldosokat. Duda arra is felhívta a figyelmet, hogy Lettországban már jelen vannak lengyel katonák is, hogy szomszédjuk segítségére lehessenek a bajban.

Fel kell készülni arra, hogy Fehéroroszországból provokatív lépéseket tesznek a migrációval és a Wagner orosz magánhadsereggel összefüggően, ebben a témában szoros lengyel–lett együttműködésre van szükség – jelentette ki Edgars Rinkevics lett elnök szerdán Varsóban. A lengyelországi munkalátogatáson tartózkodó lett államfő a kétoldalú tárgyalásokat követően közös sajtóértekezletet tartott lengyel hivatali kollégájával, Andrzej Dudával.

Edgars Rinkevics (C), President of Latvia speaks to journalists as he visits the Latvia/Belarus border near Krivanda, Eastern Latvia on August 8, 2023. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
A lett elnök, Edgars Rinkevics sajtótájékoztatót tart a lett–fehérorosz határon augusztus 8-án.
Fotó: AFP

Rinkevics jelképesnek nevezte, hogy Lengyelország a harmadik úti célja, miután július elején hivatalba lépett, és bejelentette, hogy a lengyel–lett kapcsolatok további fejlesztésére fog törekedni.

Elmondta, hogy Andrzej Dudával megvitatták a Fehéroroszországgal közös határokon fennálló helyzetet.

Szoros koordinációt és információcserét látunk szükségesnek, tekintettel arra, hogy a Lukasenka-rezsim a hadviseléshez használja fel a migrációt

– jelentette ki. A Wagner csoport fehéroroszországi jelenlétére utalva szintén a provokációk veszélyére hívta fel a figyelmet.

A litvánok nem vicceltek, lezárnak két határátkelőt

Litvánia lezárja a Sumskas és Tverecius falvak közelében lévő határátkelőket. A döntést a Fehéroroszországban állomásozó Wagner-zsoldosok miatt hozták meg. A határátkelőket augusztus 18-tól zárják be, de arra felhívták a figyelmet, hogy a két ország közötti árufuvarozást a döntés nem érinti.

A lengyel elnök is a biztonsági kérdéskört emelte ki a megvitatott témák közül, külön kitérve az ukrajnai háborúra, valamint „a fehérorosz fél irányából érkező hibrid fenyegetésre”, a lengyel és a lett határt is ostromló migránsokra.

Duda felidézte:

a NATO-misszió keretében Lettországban lengyel katonai kontingens is jelen van. Arról biztosította lett partnerét, hogy szükség esetén Varsó katonailag támogatni fogja Rigát.

A Wagner csoportot és a határhelyzetet érintő újságírói kérdésre Duda kijelentette: nehezen lehet megmondani, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek melyek a valódi szándékai. Hangsúlyozta: a lengyel–fehérorosz határszakasz az külső határát is képezi, Lengyelország az európai közösség biztonságáért is felelős.

Megjegyezte: Varsó nagyon szeretné, hogy jó kapcsolatai legyenek Minszkkel.

Viszont ezek a normális kapcsolatok hadd kezdődjenek azzal, hogy befejeződnek a határainkat érő hibrid támadások

– fogalmazott a lengyel elnök.

 

Wagner Fehéroroszország Lettország fenyegetés provokáció
Kapcsolódó cikkek