Közélet

Semmit sem ért el Zelenszkij Vilniusban, mégis sikerként ünnepli a NATO-csúcsot

Az ukrán elnök próbálja szépen becsomagolni az üres dobozt.

Egy lépéssel sem került közelebb a NATO-hoz Ukrajna a vilniusi csúcstalálkozón, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek ellenére csütörtök hajnali Twitter-üzenetében mégis sikerként üdvözölte az eseményeket, holott előtte még ő maga is felháborodásának adott hangot, és legyávázta a résztvevőket, miután kiderült: nem lesz egyszerű az ukrán csatlakozás. 

Richie Sumak, Italy Prime Minister Giorgia Meloni, NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Ukraine president Volodymyr Zelensky pictured during a head of states summit of the NATO (North Atlantic Treaty Organization) military alliance, Wednesday 12 July 2023 in Vilnius, Lithuania. BELGA PHOTO POOL NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Zelenszkij nagy dérrel-durral érkezett Vilniusba, ám onnan viszonylag csöndben távozott.
Fotó: AFP

Ez a hangnem valószínűleg sok volt a vezető hatalmaknak, így a csatlakozás kérdése még csak fel sem merülhetett a találkozón. Sőt, a The Guardian című brit lap szerint 

Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta: Ukrajna mutathatna egy kis hálát a nyugati országoknak,

Kijev ugyanis gyakran elfelejti megköszönni a segítséget és a támogatást, de követelni nagyon tud. Ugyanakkor Wallace főnöke, Rishi Sunak kormányfő elhatárolódott a miniszter szavaitól. 

Ennek ellenére a NATO-csúcson mindössze annyi történt, hogy a G7-országok megígérték: védelmi garanciákat adnak Ukrajnának, illetve továbbra is szállítanak fegyvereket. Azaz NATO-csatlakozásról továbbra sem esik szó, erről mindössze egy jövőbeli lehetőség szintjén beszéltek. 

Éppen ezért meglepő, hogy Zelenszkij mit ünnepelt sikerként csütörtöki üzenetében, bár szakértők szerint könnyen lehet, hogy a Wallace által felhozott kritikát vette figyelembe, és megpróbál a semmihez is jó arcot vágni, mert ő is érzi, kissé túllőtt a célon keddi nyilatkozatával.

Bár keddig még azonnali csatlakozást követelt, most már azt is sikerként adta el az ukránoknak, hogy majd valamikor NATO-tagok lesznek. 

Mitől robbant ki nevetésben Meloni és Sunak a NATO-csúcson? – megy a találgatás

Még meg sem érkezett mindenki a vilniusi csúcsra, máris összeszólalkoztak a résztvevők a háborútól szenvedő Ukrajna meghívásának kérdésén, a találkozó mégsem telt vidám és kívülről megmagyarázhatatlan momentumok nélkül.

 

üzenet siker Volodimir Zelenszkij nato Ukrajna
Kapcsolódó cikkek