Japánban az alkalmazottak 10,6 százaléka, azaz 6,39 millió munkavállaló volt tavaly 65 éves vagy idősebb. Összehasonlításképpen: ez az adat az Egyesült Államokban 7, míg Németországban 4 százalék. Arányuk magasabb a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban: 15 százalék az építőiparban és az ápolásban, míg a taxisok és az autóbusz-vezetők mintegy 30 százaléka 65 éves vagy öregebb.

Elderly,Businessman,Working,In,Office
Fotó: Shutterstock

A felkelő nap országában a nők és a férfiak 64 évesen mehetnek nyugdíjba, de a vállalatoknak kötelezően alkalmazniuk kell a munkavállalókat 65 éves korukig, ha az érintettek ezt szeretnék. Bár a cégek kezdetben ellenezték az intézkedést, ma már valósággal versengenek a szépkorúakért a Nikkei Asia szerint. Kivételes helyzetben vannak a köztisztviselők, ők már 61 évesen maguk mögött hagyhatják a munka világát, de 2031-ig nekik is fokozatosan felemelik 65-re a korhatárt.

Tavaly Japán lakosságának 59 százalékát a munkaképes korúak tették ki, ami 9 százalékos csökkenés 2000-hez képest. A szigetországban egyre kevesebb gyerek születik, a kisgyermekes anyák nehezebben találnak állást, külföldieket pedig nehezebb felvenni a gyenge jen és a szigorú szabályok miatt, így maradnak az idősek. A kormány adatai szerint a cégek 39 százaléka indított programot, hogy a munkavállalók 70 éves korukig vagy még tovább dolgozzanak, míg 2010-ben ez az arány csak 20 százalék volt.

Egy a szigetország északi részén fekvő Akita prefektúrában működő taxitársaság vezetője azt mondta a portálnak, hogy 25 sofőrjének a többsége 65 év feletti. Hozzátette: a fiatalok elköltöznek a régióból, így idősebb munkavállalók nélkül nem működne vállalata. Ezzel szemben az elektronikai termékeket árusító és mintegy 3 ezer embert foglakoztató Nojima mindössze harminc 65 év felettit alkalmaz, közülük hárman már a 80. életévüket is betöltötték. A cég egyik vezetője szerint a jövőben tovább fog nőni az arányuk.

Miközben növekszik az idős munkavállalók száma, a munkahelyi balesetek is emelkednek.

A 60 év feletti dolgozókat érintő balesetek száma 2022-ben körülbelül 38 ezer volt, ami 26 százalékkal több, mint öt évvel korábban.  A bérek helyzete felemásan alakul: a munkaügyi minisztérium szerint a 65 és 69 év közötti munkavállalók átlagbére 6 százalékkal lett több a 2022-ig tartó évtizedben, de 9 százalékkal csökkent a 70 év felettieknél. A 70-es és ennél idősebb munkavállalóknak nem mindig állnak rendelkezésükre jó állások, ezért olyan munkát kell elvállalniuk, amelyet az alacsony fizetés és a fizikai nehézségek miatt elkerülnek a fiatalok.

Magyarország szorosabb nukleáris ipari együttműködést kötött Japánnal

Megegyezés jött létre Magyarország és Japán között a nukleáris ipari együttműködésről, amelynek fő célja, hogy az atomenergia továbbra is hangsúlyos eleme lehessen a két ország energiastratégiájának. A kelet-ázsiai ország fontos célpontja a magyar élelmiszeripari exportnak, fontos ellátók a hazai cégek például borsóból, napraforgóból, kacsahúsból és libamájból is.