Megegyezés jött létre Magyarország és Japán között a nukleáris ipari együttműködésről, amelynek fő célja, hogy az atomenergia továbbra is hangsúlyos eleme lehessen a két ország energiastratégiájának – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióban.

Király Márton / Szijjártó Péter Facebook
facebook
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

A tárcavezető a japán gazdasági, mezőgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően rámutatott, hogy Magyarországhoz hasonlóan a kelet-ázsiai ország is nagyban támaszkodik a nukleáris energia békés célú felhasználására.

Egy szoros nukleáris ipari együttműködésben állapodtunk meg, amelynek célja az, hogy ezt az olcsó, biztonságos, környezetkímélő energia-előállítási formát továbbra is hangsúlyosan vehessük figyelembe a saját nemzeti energiastratégiáinkban

– jelentette be.

A miniszter közölte, hogy több vállalat és a Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) vezetőivel is találkozott. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a japán cégek a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, nélkülözhetetlenek voltak az utóbbi években a fenntartásában.

Ma a japán vállalatok az élelmiszeripartól az autóiparon át egészen az elektronikáig mind elmondták, hogy rendkívül elégedettek a magyarországi működési körülményeikkel, újabb és újabb beruházásokat terveznek, újabb és újabb munkahelyeket fognak létrehozni, tovább segítik, hogy a magyar gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani

– szögezte le.

Üdvözölte, hogy tavaly elérte a 940 millió dollárt, és ezzel megdőlt a Japánba irányuló magyar kivitel rekordja, ráadásul idén további 30 százalékos növekedést regisztráltak. 

Kiemelte, hogy a kelet-ázsiai ország fontos célpontja a magyar élelmiszeripari exportnak, jelentős ellátók a hazai cégek például a borsót, a napraforgót, a kacsahúst és a libamájat illetően is.

Fontos eredménynek nevezte, hogy sikerült korábban megegyezni arról, hogy az állatok körében pusztító vírusok esetében csak az érintett térségekből tiltják meg az exportot, így sokkal rugalmasabbá válhat a baromfi- és a sertéshús kivitele a következő időszakban. Magyarország hamarosan konzuli képviseletet is nyit Oszakában.