Nőtt az élelmiszerek világpiaci ára júliusban júniushoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint. A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe júliusban 123,9 pont lett, 1,5 ponttal (1,3 százalék) emelkedett június óta, és 16,6 ponttal, 11,8 százalékkal alacsonyabb a 2022. júliusi értéknél. Az átfogó mutató júliusi emelkedését a növényi olajok jelentős drágulása okozta, miközben a cukor, a gabonafélék és a tejtermékek nemzetközi ára, valamint a húsárindex is csökkent.

20220201 Budapest ÁrstopA kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej.Fotó: Bach Máté  (BPM)Magyar Nemzet Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció  20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO-gabonaárindex júliusban átlagosan 125,9 pont volt, 0,7 ponttal (0,5 százalékkal) alacsonyabb a júniusinál, és 21,3 ponttal (14,5 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A havi összevetésben a rizs és a búza világpiaci ára emelkedett, míg a kukorica ára tovább csökkent. A nemzetközi búzaárak 1,6 százalékkal emelkedtek, az utóbbi kilenc hónapban először, elsősorban az ukrajnai bizonytalansága miatt.

A növényiolaj-árindex júliusban átlagosan 129,8 pont volt, ami 14,0 pontos (12,1 százalékos) emelkedés júniushoz képest. Az index hét hónap csökkenést követően először júliusban emelkedett, a júliusi jelentős növekedést a napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj magasabb világpiaci jegyzései okozták. A tejtermékek árindexe júliusban átlagosan 116,3 pont volt, 0,5 ponttal (0,4 százalékkal) alacsonyabb, mint júniusban, és 30,2 ponttal (20,6 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A mutató júliusi gyengülését elsősorban a nemzetközi sovány tejpor- és vajárak esése okozta, miközben a teljes tejpor és a sajt drágult.

Belökte az élelmiszer-infláció csökkenését a kormány csodafegyvere

Érezhető hatást gyakorolt az inflációra a július elsején elindított árfigyelő adatbázis. A platformnak eddig már közel egymillió látogatója volt.

A FAO húsárindexe júliusban átlagosan 117,8 pont volt, ami 0,4 pont (0,3 százalék) csökkenés júniushoz képest. A múlt hónapban emelkedett a szarvasmarha- és a sertéshús nemzetközi ára, ugyanakkor csökkent a baromfi- és juhhús ára. Tavaly júliushoz képest a húsárindex 6,3 ponttal (5,1 százalékkal) csökkent. A cukorárindex átlagosan 146,3 pont volt júliusban. Ez 5,9 pontos (3,9 százalékos) csökkenés júniushoz képest, és ez volt zsinórban a második visszaesés négy egymást követő havi emelkedés után. A cukor ára idén júliusban 33,4 ponttal (29,6 százalékkal) volt magasabb a tavaly júliusinál. 

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.