Életbe lépett kedden a galliumra és a germániumra bevezetett kínai exportkorlátozás, a kereskedők arra számítanak, hogy augusztusban és szeptemberben csökkenni fog a nemzetközi ellátás, az exportőrök pedig próbálják megszerezni a szükséges engedélyeket.

Element,/,Germanium,Germanium,Is,A,Chemical,Element,With,The
A gallium és a germánium a félvezetőgyártás fontos alapanyaga.
Fotó: Shutterstock

Kína a két, félvezetőgyártáshoz nélkülözhetetlen fémnek a legnagyobb előállítója, és július elején jelentették be, hogy nemzetbiztonsági okokból korlátozzák több termék kivitelét. Az exportőröknek keddtől engedélyt kell kérniük a kettős – civil és hadi célú – termékek és technológiák kivitelére, de a Reuters által megkérdezett kereskedelmi források szerint ez általában hónapokat vesz igénybe, és azt sem lehet tudni, hogy pontosan mennyit adnak majd ki belőle.

Kínán kívül mintegy két-három hónapra elegendő gallium- és germániumtartalék áll rendelkezésre, amelyhez a gyártók nyúlhatnak, amíg Peking kiadja a szükséges exportengedélyeket – mondta a hírügynökségnek Willis Thomas, a londoni CRU piacelemző tanácsadója. Kínában viszont várhatóan fölösleg keletkezik majd.

Az árak mindenesetre jelentősen emelkednek: a múlt héten a gallium a rotterdami árutőzsdén 43,4 százalékkal, kilónként 370 dollárra drágult, a germánium pedig 9,1 százalékkal, 1473 dollárra. (Egy dollár 354,6 forint.)

China Controls Gallium And Germanium Export
Kína egyelőre megkerülhetetlen.
Fotó: NurPhoto via AFP

Thomas szerint az árak várhatóan tovább emelkednek, és magasan is maradnak a következő hónapokban, és csak az év vége felé kezdenek majd csökkenni, amikor helyreáll a kínai és javul a tengerentúli kínálat.

Az első fél évben Kína a tavalyinál 75,5 százalékkal többet, összesen 27 825 kilónyi germániumot, illetve készterméket exportált. A gallium kivitele 53,5 százalékkal nőtt, és 17 565 kilót tett ki.

A két fém kivitelének korlátozása az amerikai–kínai exporttilalom-párbaj része, Peking azután döntött róla, hogy Washingtonban nehezítették Peking hozzáférését a fejlett mikroprocesszor-technológiához. 

Az időzítés nem véletlen, egyszerűsítve a dolgot Kína közölte: ha nem adtok nekünk csipet, akkor mi nem adunk nektek alapanyagot, hogy gyártsátok azokat a csipeket

– értékelte a BBC-nek Colin Hamilton, a Canadian Bank of Montreal befektetési banki leányvállalata, a BMO Capital Markets árupiaci elemzője.

Manipulating and installing processor in focus selective
manipulating and installing processor on the motherboard in details with blur and selective focus, félvezető, szilícium, chip, csip, áramkör
A kínai lépés válasz az amerikai csipkorlátozásra.
Fotó: Getty Images

Ezt gyakorlatilag megerősítette a Kínai Kommunista Párt lapja is, amely szerint Peking nem fogja tétlenül nézni, hogy kiszorul a globális csipellátási láncból, ha az Egyesült Államok és szövetségesei akadályozzák Kína technológiai fejlődését, akkor Pekingnek nincs oka arra, hogy kimerítse saját ritkaföldfém- és nyersanyag-erőforrásait mások érdekében.

Az ellátásban pedig Kína megkerülhetetlen, galliumból a világ termelésének 80, germániumból 60, ritkaföldfémekből pedig a 90 százalékát adja, és sokak szerint félő, hogy utóbbiak lehetnek a következők, amelyekre Peking korlátozásokat vezet be.