Nemzetközi gazdaság

Orosz-ukrán háború 542. nap - friss hírek

A csapásmérő fegyvert az orosz légvédelemnek sikerült időben megsemmisítenie. Kijev nem először próbálkozott hasonló támadással.

Kijev péntekről szombatra virradó éjszaka egy csapásmérő fegyverré átépített S–200-as föld-levegő rakétával próbálta megtámadni a Krím félszigetet, azonban a helyi orosz légvédelmi rendszernek sikerült elfognia a rakétát – írta meg szombaton az orosz védelmi minisztérium jelentésére hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség.

Crimea bridge
Ezúttal nem volt sikeres a Krím elleni támadás.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Augusztus 19-én a kijevi rezsim egy csapásmérő fegyverré átépített S–200-as föld-levegő rakétával kísérelt meg terrortámadást végrehajtani a Krím területén

– állt az orosz tárca közleményében. Hozzátették, hogy időben észlelték és még a levegőben megsemmisítették a támadófegyvert, se anyagi károkat, se személyi sérüléseket nem okozott a támadás.

Az orosz védelmi minisztérium szerint nem ez volt az első hasonló akció, a tárca korábbi közleményei szerint augusztus 12-én Ukrajna kétszer is megpróbálta csapásmérő fegyverré átépített S–200-as föld-levegő rakétákkal támadni a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hidat. Ezeket az orosz légvédelmi rendszerek szintén sikerült időben észlelniük és kivédeniük.

Titokzatos robbanás rázta meg Enerhodart, többen megsérültek

Az orosz megszállás alatt álló, a zaporizzsjai régióban fekvő településen valószínűleg dróntámadás történt. Orosz ezredes is van a sérültek között.

 

 

15:27

Több mint huszonegyezren jöttek Ukrajnából pénteken

Az ukrán–magyar határszakaszon 8509-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 916-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szombaton az MTI-t.
A beléptetettek közül a rendőrség 143 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

15:28

Svédországba utazott szombaton Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij közösségi oldalán számolt be arról, hogy szombaton Svédországba utazott, hogy ott megbeszéléseket folytasson vezető tisztviselőkkel, politikusokkal és a királyi család tagjaival is – adta hírül a Bloomberg.

Személyesen szeretném megköszönni Svédországnak, hogy támogatja a szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelmünket

– írta hivatalos Telegram-csatornáján az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij megosztotta azt is, hogy a munkalátogatás során találkozik Ulf Kristersson miniszterelnökkel, Andreas Norlén házelnökkel, a svéd parlamenti pártok vezetőivel, valamint a svéd királyi családdal. Az egyeztetéseken a fő téma a hírek szerint a kétoldalú együttműködés fejlesztése lesz, különösen a védelmi iparra kihegyezve, kiemelt figyelmet szentelve Ukrajna szárazföldi védelmének és légvédelmének megerősítésére.

15:30

Újabb hadihajót épít Törökország Ukrajnának

Isztambul egyik hajógyárában, ukrán megrendelésre, hozzáláttak az újabb Ada osztályú hadihajó építéséhez – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Az együttműködés nem új keletű, hiszen az ukrán haditengerészetnek ez már a második ilyen hajója lesz, a vízkiszorítása több mint 2400 tonna, maximális sebessége 29 csomó, hatótávolsága 3500 mérföld, a legénysége pedig 106 főből áll.

Kijev és Ankara 2021 júliusában, tehát csaknem háromnegyed évvel az orosz–ukrán háború kitörése előtt kötött szerződést két korvett építésére. Az első első ilyen hadihajót, a Hetman Ivan Mazepát 2022 októberében bocsátották vízre. A két ország 2021 októberében török drónok Ukrajnába szállításáról is megállapodott.

S-200 csapásmérő fegyver Kijev Ukrajna Krím-félsziget
Kapcsolódó cikkek