Az Egyesült Államokban az éves bázison 3,2 százalékra lassult júliusban a júniusi 3 százalékról; elemzők 3,3 százalékot vártak. Az előző havihoz képest a júniusival megegyező 0,2 százalékot jeleztek, és annyi is lett.
A maginfláció éves bázison a várt stagnálás, 4,8 százalék helyett 4,7, havi összehasonlításban pedig a júniusival megegyező 0,2 százalék lett, ahogyan jelezték.

Car bodies are on assembly line. Factory for production of cars. Modern automotive industry. Top of view
Fotó: Shutterstock

Az adatok egyértelműen mutatják, milyen jelentősen lassult az infláció az egy évvel ezelőtti, több mint negyvenéves csúcsot jelentő, 8,5 százalékos szintről, a CNBC elemzése szerint azonban ez kevés lesz ahhoz, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elvégzettnek tekintse a dolgát.

A történelem ugyanis bebizonyította, hogy az infláció makacs tud lenni, és hosszabb ideig kitart, ha egyszer erősen megugrott. 

Azt magabiztosan kijelenthetjük, hogy az infláció a helyes irányba tart, de azt hiszem, nem szabad elbíznunk magunkat

– figyelmeztetett Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza is, annak ellenére, hogy elképzelhetőnek tartja, a fogyasztói árak emelkedésének üteme eléri a Fed által célul kitűzött 2 százalékot jövő ilyenkorra.

Ezt azzal magyarázza, hogy az infláció mintegy harmadát kitevő lakhatási költségek zuhannak, és arra is mutatnak jelek, hogy lassul a bérnövekedés, a Fed által nagy figyelemmel követett munkaerőköltség-index a második negyedévben 4,6 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 5,7 százalékos csúcsról.

De Zandi látja a veszélyre figyelmeztető jeleket is. Az egészségbiztosítási költségek például várhatóan emelkedni kezdenek, miután a Munkaügyi Statisztikai Hivatal által használt statisztikai kiigazítás lejár. Ez a kiigazítás okozta, hogy a fogyasztói árindex egészségbiztosítási összetevője 24,9 százalékos visszaesést mutatott az elmúlt évben, ami most megfordul.

New,York,Ny,Usa-september,2,,2021,Bed,Bath,Beyond,Customer
Fotó: Shutterstock

Jócskán megemelkedtek a nyáron az üzemanyagárak is, mivel csak júliusban majdnem 16 százalékkal drágult az olaj az Egyesült Államokban. Egy gallon bezin országos átlagára így most 3,82 dollár, 8 százalékkal több, mint júliusban.

A vezető közgazdász szerint mindenesetre a jelenlegi trendnek legalább ahhoz elégnek kell lennie, hogy a Fed abbahagyja a kamatemelést.

Ahhoz azonban nem, hogy elkezdje a csökkentést, mert az infláció még mindig magasabb a kitűzött célértéknél. „A Fed döntéshozói a kamatcsökkentéssel várni fognak addig, amíg abszolút biztosak benne, hogy az infláció el fogja érni a 2 százalékot” – vélekedett.

Richard Clarida, a Fed korábbi kormányzója még abban sem biztos, hogy be kell fejezni a tavaly márciusban kezdett kamatemelést. A Pimco vagyonkezelő jelenlegi globális gazdasági tanácsadója szerint volt kollégáinak azt az üzenetet kell küldeniük, hogy folytatják a harcot az inflációval.

„Nyitva akarják majd tartani az opcióikat. Különösen nem akarják túl hamar kijelenteni, hogy a küldetés teljesítve. De a tényeket sem söpörhetik félre, el kell ismerniük, hogy az adatok javulnak” – nyilatkozta a CNBC-nek.

Az inflációs adat nyilvánosságra hozatala előtt a piac azt várta, hogy a Fed a következő, szeptemberi ülésén további bázisponttal emeli a kamatlábat, és jövőre kezdi meg a vágást. Jim O’Neill veterán közgazdász szerint azonban a jegybankoknak a legnagyobb gazdaságokban hosszabb ideig kell majd 5 százalék körül tartani az irányadó kamatot, mint a piacok várják.

A vártnál némileg jobb inflációs adat hatására gyengülni kezdett a dollár, és esik az amerikai állampapírok hozama, a New York-i tőzsdeindexek határidős jegyzései is emelkedéssel reagáltak.

A vártnál többen kértek segélyt

Jócskán megugrott az újonnan munkanélküli-segélyért folyamodók száma. Az augusztus 5-ével zárult hétben a várt 230 ezer helyett 248 ezren nyújtottak be kérelmet az előző heti 227 ezer után. Bár történelmi összehasonlításban ez sem kiugró szám, de azt mutatja, hogy az év eleje óta kezd kissé lazulni a roppant feszes amerikai ami hozzásegítheti a Fedet, hogy ne szigorítson tovább. A tartósan segélyen lévők száma 26 ezerrel, 1 647 000-re emelkedett július utolsó hónapjában, ami meglepte a piacokat, mert csak 18 ezres növekedésre számítottak.