Nemzetközi gazdaság

Már idén elérheti a csúcsát Kína olajfogyasztása

Az egyik legnagyobb kínai olajvállalat vezetője legalábbis így látja.

Az egyik legnagyobb kínai olajvállalat, a Cnooc vezérigazgatója, Csou Hszinhuaj szerint az ország olajfogyasztásának növekedése mérsékelt lehet az év hátralévő részében, és könnyen lehet, hogy az idei év a fogyasztás csúcsát is elhozhatja, ami évekkel korábbi elképzelés, mint más prognózisok.

A very large oil tanker loaded with 303,500 tons of diluted bitumen is docked at Yantai Port in Yantai, Shandong Province, China, Aug. 4, 2023. A new record was set for the importation and unloading of diluted bitumen by a single ship at a domestic port. Data from the Ministry of Transport show that in the first half of 2023, China's port cargo throughput reached 8.19 billion tons, an increase of 8 percent year-on-year. Among them, domestic and foreign trade throughput increased by 7.6% and 8.9%, respectively. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az iparági konszenzus azzal egyetért, hogy az idei év olajfogyasztási csúcsot hoz az ázsiai országban a gazdaság gyengélkedése ellenére, ám a Cnooc kínai versenytársa, a China Petroleum Corp. júniusban még arról beszélt, hogy szerintük a fogyasztás csak 2030-ra éri el a tetőpontját, míg ugyanezt a Nemzetközi Energiaügynökség 2028-ra várja – írja a Bloomberg. Csou nem indokolta, hogy miért idén tetőzne a kínai kereslet.

Az olajkereskedők nagy reményeket fűztek az év kezdetén a kínai olajkereslet felpattanásához, ám a koronavírus utáni újranyitás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a kínai gazdaság egyre több problémával küzd. 

Az elektromos járművek gyors terjedése pedig a benzinfogyasztáson hagy egyre mélyebb nyomokat. 

A finomított üzemanyagból is idén fogyhat a legtöbb a Sinopec olajfinomító e havi közlése szerint. A vállalat korábban 2025-ig bővülő benzinfogyasztással számolt.

 

Cnooc tetőpont olajkereslet csúcs olajfogyasztás
Kapcsolódó cikkek