Augusztus a nagy szabadságolások ideje, ilyenkor valóságos néptömegek kelnek át Európa légterein és útjain – a hónap kezdetén inkább keletre, aztán a vége felé nyugatra haladva. De mit is jelent pontosan, hogy szabadságon van az például mi lenne a 27 tagállam 448 millió polgárával, ha történne valami rendkívüli, miközben a politikai vezetőség a tengerparton napozik?

EU Parliament Plenary Week
Augusztusban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is lazít.
Fotó: Northfoto

A magyar Országgyűlésben az évi két rendes ülésszakból június 15-én ért véget az első, a második pedig szeptember 1-jén kezdődik majd, közte tombol a szünidő – habár a kormány azért tartott egy kihelyezett ülést júliusban. Az EU-ban szűkebbre szabták a szünetet: annak érdekében ugyanis, hogy év közben sose csökkenjen az optimális működési tartomány alá egyetlen alegység teljesítőképessége sem, az évi rendes szabadságolásokat augusztusra sűrítik – akkor viszont mindenki elmegy pihenni, és csak amolyan ügyeletet hagynak hátra. 

Hova megy mindenki?

Mivel augusztus 1. idén keddre esett, az Európai Parlament nyári szünete valójában július 31-én kezdődött, és már az előző héten is „parlamenten kívüli tevékenységekkel” foglalatoskodtak. Ugyanilyen rávezetéssel indul majd újra az élet a hó végén, hiszen augusztus 21. és 28. között EP-képviselőkből vizsgálócsoportok indulnak majd szerte Európába. Egy csapat például Németországba és Lengyelországba megy felmérni az Ukrajnának nyújtott katonai segítség alakulását, és a szünet előtt egy 150 fős mamutdelegáció is elutazott Madridba a soros féléves elnökséget viselő Spanyolország számára kiemelten fontos EU–latin-amerikai csúcsra.

Az Európai Bizottság (EB) és az Európa Tanács sem ülésezik augusztusban, majd csak az utolsó héten jönnek össze a védelmi és külügyminiszterek informális találkozókra, ugyancsak Spanyolországban. 

Őszig nem lesz új beterjesztés sem, az itiner szerint majd szeptemberben folytatódik a normál ügymenet a digitális biztonságot érintő javaslattal.

A felsoroltakkal összhangban a sajtótevékenységet is takarékra állították Brüsszelben: a máskor minden délben megtartott tájékoztatók megritkultak, csak hetente kétszer, kedden és csütörtökön tartják meg őket, ráadásul július 24. és augusztus 28. között zárva van a fő sajtóterem renoválás céljából.

European Parliament in Strasbourg
Majd augusztus végén kezdenek el visszaszállingózni a képviselők az Európai Parlamentbe.
Fotó: Northfoto

Mindezek dacára sem állítható, hogy augusztusban mindenki csak lógatja a lábát, mert bizony van, akinek készenlétben kell állnia, hátha beüt a krach – ám ő biztosan nem az EB elnöke, Ursula von der Leyen vagy az EU főtárgyalója, Josep Borrell lesz, mivel ők felmentést kaptak ez alól.

Ki a kijelölt túlélő?

Az ügyelettartás ötlete a luxemburgi Jean-Claude Junckertől származik, aki 2014 és 2019 között vezette az EB-t. A lényeg, hogy mindig legyen szolgálatban valaki, igen hasonlóan ahhoz, ahogy az USA-ban működik a rendszer, amikor az elnök tartja az évértékelőjét, és mindenki őt hallgatja a Capitoliumban – egy, akármilyen alacsonyan jegyzett kormánytag kivételével. E titkos lokáción védett „kijelölt túlélő” feladata, hogy ha bármilyen oknál fogva odaveszne az egész kabinet, átvegye az irányítást.

Az EU-ban nem ennyire akciófilmesek a körülmények: nem is egy ilyen személy van, és a megbízás sem egy estére, hanem több napra szól. 

A teljes, ötéves ciklus alatti összes ünnepi időszak ki van osztva a biztosok között, akik forgásban ügyelnek. 

Most a következők tartják a frontot:

  • július 29.–augusztus 4.: a litván Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi biztos
  • augusztus 5–11.: a ciprusi Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos
  • augusztus 12–18.: a svéd Ylva Johansson belügyi biztos
  • augusztus 19–27.: a máltai Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos

Sinkevicius egyébként a 32 életévével a legfiatalabb a biztosok között, ám a hivatalos szóvivői megfogalmazás szerint rá is hárulhatott volna a feladat, hogy rendkívüli esemény esetén biztosítsa a „bizottság legfontosabb teendőinek, a koordinációnak, a döntési mechanizmusnak és a kommunikációnak a folytonosságát”.

Mikorra kell visszatérni Brüsszelbe?

Mindez azért is érdekes, mert 2024-ben július 1-jétől Magyarország tölti majd be az Európai Unió Tanácsának a soros féléves elnöki tisztét, azaz a hatból a második hónapunk kapásból szünetet takar. Ráadásul, mivel előtte, június 9-én EP-választások lesznek, a nyár második felében alakul meg az összes testület, ami újabb bizonytalansági tényező – ennek mérséklésében segíthet a magyar elnökség, amelynek az alkalmasságát, illetve méltóságát többen megkérdőjelezték. 

The video grab made from footage released by the Polish Defence Ministry on November 13, 2021 and said to show Belarusian forces deploying near the Kuznica border crossing. The Polish border guards accused Belarusian forces of destroying some barbed wire fencing laid down by Polish forces overnight, releasing a video that purported to show Belarusian forces using lasers and strobe lighting while doing so. (Photo by Handout / Polish Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POLISH DEFENCE MINISTRY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Tavalyelőtt a fehérorosz–lengyel határ nyári problémái őszre eszkalálódtak.
Fotó: AFP

Egyébként nem állíthatjuk, hogy máskor teljesen eseménytelen volna az augusztus, hiszen 2021-ben például tavasszal éleződött a menekülthelyzet a fehérorosz–lengyel határon, ami nyárra fokozódott, és ugyanakkor vette vissza a hatalmat Afganisztánban a talibán is.

Általánosságban mégsem számít rá senki, hogy a folyó hónap eseménydús lesz. A Politicónak név nélkül nyilatkozó szakértő például találóan összefoglalta, mi vár Ursula von der Leyen helyetteseire:

Ülhetnek az irodájukban, és az ablakon át nézhetik, ahogy esik az eső.

Mindenesetre az őszi szakaszra legkésőbb szeptember 6-ig kell visszatérnie mindenkinek Brüsszelbe – akkor folytatódhat az EB és a magyar kormányzat vitája is a visszatartott forrásokról.