Háromnapos kihelyezett kormányülés lesz a héten – erről az Atv írt. A lap úgy értesült, hogy az előzetes tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezen fog beszámolni a NATO-csúcson történtekről, a svéd NATO-csatlakozási folyamatról, valamint az ukrajnai háború értékeléséről is.

Sopron, 2023. február 6.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k háttal) a háromnapos stratégiai kormányülés első napján a sopronbánfalvi kolostorban 2023. február 6-án. Jobbról Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója.
Rendkívüli, háromnapos kormányülést tartanak a héten. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A magyar kormányfő kedd reggel utazott el a vilniusi NATO-csúcsra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel együtt. A lettországi találkozónak különös hangsúlyt ad, hogy Erdogan török elnök hétfőn este bejelentette: támogatja Svédország eddig blokkolt csatlakozását. Hogy hivatalosan mikor történhet meg a ratifikáció, az egyelőre nem ismert, az „amilyen gyorsan csak lehet” terminológiát használták a kérdésben nyilatkozó illetékesek.

Tény, hogy a török parlament aktív, nem ment nyári szünetre, így technikai akadálya nincs a szükséges adminisztrációnak. Magyarországon ugyanakkor véget ért a tavaszi ülésszak, és mivel eddig a magyar parlament sem írta alá a svédek belépését, 

felmerült, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívása következhet.

Ezt a kormány vagy a Fidesz és a KDNP frakciói kérhetik a házelnöknél. De nem csak ez lehet kiemelt téma a kormány háromnapos kihelyezett ülésén. Minden bizonnyal megvitatják majd az EU-költségvetés kérdését és az uniós források helyzetét is, illetve napirenden lesz számos más gazdaságpolitikai kérdés áttekintése is.

Egyébként a kihelyezett kormányülés nem szokatlan a magyar kormány működésében, legutóbb februárban vonult el a kabinet a Győr-Moson-Sopron vármegyei Sopronbánfalvára, és tartott ott háromnapos kihelyezett kormányülést.