Megnőtt a a fehérorosz–lengyel határon a harmadik országokból érkező migránsok határsértési kísérleteinek száma márciusban az év előző két hónapjához képest – közölte a lengyel határőrség kedden.

Poland - conflict over migration via Belarus
18 January 2022, Poland, Usnarz Gorny: A Polish soldier guards the EU's external border with Belarus near the village of Usnarz Gorny. Poland has erected a barbed wire entanglement to make it difficult for migrants to cross. (to dpa "Border with Belarus: In the exclusion zone, the border guards command") Photo: Doris Heimann/dpa (Photo by Doris Heimann/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Március 1-jétől 27-ig 2131-en próbálták átlépni illegálisan a fehérorosz–lengyel határt a határőrség honlapján közzétett adatok szerint, míg februárban mintegy 1500, januárban pedig több mint 1400 határsértési kísérletet regisztráltak.

A lengyel–fehérorosz határon 2021-ben hozott létre menekültválságot Aljakszandr Lukasenka rendszere, miután egy fehérorosz ellenzékit szállító Ryanair-gép földre parancsolását követően az különböző szankciókkal sújtotta Belaruszt

Ebben az évben csaknem 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak, tavaly ez a több mint 60 százalékkal, mintegy 15 700-ra csökkent.

A lengyel határőrség kedden a Twitteren közölte, hogy előző nap 89-en próbáltak átjutni Fehéroroszországból Lengyelországba. Egy migránscsoport a határkerítésen túlról kövekkel és faágakkal dobálta meg a lengyel határőröket. A külföldiek rendszerint a határ menti folyókon is próbálkoznak átkeléssel. A lengyel–fehérorosz határszakasz középső részén, az Istoczanka folyón kelt át kilenc szír állampolgár, akiket a határőrök feltartóztattak.

Egy múlt pénteki közlemény szerint 2021 óta 17 mentőakcióban 63 – illegális határátlépéssel próbálkozó – külföldit mentettek meg a határőrök. Ezek között olyanok is voltak, akik a határ menti mocsarakban rekedtek. Ewelina Szczepanska, a határőrség főparancsnokságának munkatársa a lengyel közszolgálati rádiónak március 15-én elmondta: a lengyel–fehérorosz határhelyzettel összefüggésben eddig 19 ember holttestére bukkantak.

A határőrök az év eleje óta 154, illegális bevándorlás szervezésével és elősegítésével gyanúsított személyt – általában külföldieket – tartóztattak fel.

A lengyel–fehérorosz határ 186 kilométeres szakaszán közel-keleti és észak-afrikai országokból kiinduló, Fehéroroszországon át a Lukasenka-rezsim támogatásával érkező, migrációs hullám miatt Lengyelország 5,5 méter magas acélkerítést épített. A közös határ 206 kilométer hosszú szakaszán a határfolyók mentén is mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszert létesítenek. Ennek utolsó, 25 kilométer hosszú szakasza a befejezéséhez közeledik.