Az iraki félautonóm kurd regionális kormány miniszterelnöke, Masrour Barzani a török külügyminiszterrel egyeztett Kudisztán központjában, Erbilben. Barzani szerint regionális kérdésekről, főleg a török–iraki–kurd kapcsolatokról egyeztettek. Szóba került a régió kőolajának exportálási mechanizmusa is, bár konkrét részleteket nem árult el.

ERBIL, IRAQ - AUGUST 24: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (L) meets Iraq's KDP Leader and former leader of the IKRG, Masoud Barzani (R) in Erbil, Iraq on August 24, 2023. Murat Gok / Anadolu Agency (Photo by Murat Gok / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Hakan Fidan több kurd tisztviselővel és politikussal is tárgyalt.
Fotó: AFP

Hakan Fidan török külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Erbillel és Bagdaddal fenntartott kapcsolatok nagy jelentőséggel bírnak Ankarának, majd köszönetet mondott Barzaninak a kapcsolatok erősítésében játszott szerepéért. A politikus méltatta Kurdisztán biztonságát és stabilitását. Fidan kedden érkezett Bagdadba, ahol először iraki kollégájával tárgyalt, ma pedig Erbilbe utazott, ahol Kurdisztán belügyminisztere fogadta más tisztviselők társaságában, valamint a kurd elnökkel is találkozott – írja a Reuters és a Rudaw közel-keleti portál.

Egyik tisztviselő sem adott további tájékoztatást Irak északi olajexportjáról, és azt sem közölték, hogy sikerült-e megállapodni a Törökországon keresztül történő nyersolajáramlás újraindításáról. Ugyanakkor Fidan abban egyezett meg az iraki külügyminiszterrel, hogy tárgyalásokat kezdenek a kérdésről. Törökország márciusban állította le az iraki kurdisztán olajexportját, miután egy választott bírósági ítélet megállapította, hogy Ankara szerződést szegett, 

amikor a bagdadi kormány beleegyezése nélkül engedélyezte Kurdisztánnak az olajszállítást.

Törökországot arra kötelezték, hogy fizessen Iraknak nagyjából 1,5 milliárd dollár kártérítést, amire a közel-keleti ország nem hajlandó. A regionális konfliktusban a Mol is érintett. A Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari szektorelemzője azt mondta, hogy a konfliktus lezárása előnyös lenne a a vállalatnak, amelynek a Shaikan mezőn van részesedése. Ott március óta áll a termelés, körülbelül 3-5 ezer hordó/nap a Mol részesedése normál üzemmenet mellett.

Így úszott el az olajtermelő ország jövője, Szaúd-Arábia fellélegezhet

Húsz évvel azt követően, hogy Irakot az Egyesült Államok megszállta, az ország olajtermelése még mindig a napi 4,5 millió hordó körüli szinten rostokol, és mivel az időközben meghirdetett globális energetikai átállás is megkezdődött, valószínűleg már sohasem érheti el korábban meghirdetett célját, Szaúd-Arábia utolérését.