BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós megrendelések pörgetik a szlovák fegyvergyártást

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta megsokszorozódtak a szlovák fegyvergyártó megrendelései. A cégek uniós források bevonásával növelik kapacitásaikat.

Az észak-szlovákiai Dubnica nad Váhomban működő ZVS Holding fegyvergyár az Ukrajna elleni orosz invázió hatására megsokszorozza termelését. A fele-fele részben az állami DMD Group és a cseh Czechoslovak Group tulajdonában lévő társaság egy jelentős beruházás révén akár meg is hétszerezheti a tüzérségi lövedékek gyártását. 

Bratislava,,Slovakia,-,May,10,,2016:,Slovak,Howitzer,Vz2000,Zuzana
Zuzana – az önjáró löveg a szlovák fegvvergyártás egyik büszkesége.
Fotó: Shutterstock

A kapacitásnövelő beruházás mértéke eléri az 50 millió eurót, ennek első fázisa már folyamatban is van

– nyilatkozta Stefan Skultéty, a DMD Group vezérigazgatója a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapnak. A Vág parti városban működő fegyvergyár idén évi 20 ezerről 30 ezerre növeli a tüzérségi lövedékek számát. Jövőre már 75 ezer darabbal számolnak, és a beruházás második szakaszában megvalósuló, 20 millió eurós ráfordítású bővítés révén 2025-ben már évi 150-160 ezer darab lövedéket terveznek. 

A termelés felpörgése a foglalkoztatottak számán is meglátszik: 2020-as békeévben még csupán 530 főt alkalmaztak, idén már mintegy 840-net, 2025-ben pedig a létszám akár az 1200-at is elérheti.

A ZVS Holding termelésbővítését nagyrészt Brüsszel finanszírozza, 

Thierry Breton uniós biztos március végén személyesen is ellátogatott a szlovák céghez. 

A biztos tizenegy olyan uniós államba látogatott el, amelyek ígéretet tettek a tüzérségi lövedékek gyártásának növelésére. Dubnicában nagy hagyománya van a fegyvergyártásnak. A pilseni Skoda még 1937-ben létesített ágyúgyárat a városban, ami a második világháború idején Herman Göring Waffenwerke néven működött, majd 1948 után gyalogsági harckocsikat, páncélosokat gyártottak, és napjainkban a ZTS Special fegyvergyárban készülnek az ukrán fronton is bevetett 155 milliméteres Zuzana önjáró lövegek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.