Oroszország tengeri nyersolajforgalma az augusztus 20-ig tartó négy hétben napi 2,84 millió hordóra esett vissza, ami körülbelül napi 1,05 millió hordóval alacsonyabb a május közepi csúcsnál. A volatilisebb heti számok szintén zsugorodtak, méghozzá december óta a legalacsonyabbra a Bloomberg elemzése szerint.

Ust-luga,,Leningrad,Region,,Russia,-06-22-2017:,Sea,Cargo,Port,,Tanker,"zaliv
Fotó: Shutterstock

A szállítmányok csökkenése részben azzal magyarázható, hogy a Fekete-tenger egyik legnagyobb kikötőjének, Novorosszijszknak a környékére a múlt héten két viharjelzést is kiadtak. Úgy tűnik, hogy a menetét nem befolyásolták a hónap elején a Fekete-tenger északkeleti részén, két orosz hajó ellen indított ukrán dróntámadások, amelyek akkor rövid időre leállították a kikötői tevékenységet. A heti adatokat a csővezetékek karbantartása szintén negatívan befolyásolta.

Az augusztus 20-ig tartó héten a heti szállítás napi 420 ezer hordóval csökkent, és átlagosan napi 2,37 millió hordót tett ki. A kevésbé volatilis négyhetes átlag mintegy 90 ezer hordóval zsugorodott naponta. Az adatok alátámasztják azt az elképzelést, hogy Moszkva most tartja magát ahhoz a fogadalmához, hogy az OPEC+ olajipari lobbicsoporttal együtt visszafogja az olajkitermelést, méghozzá napi 500 ezer hordóval.  Kezdetben a tengeri szállítás azonban tovább emelkedett, és csak az elmúlt hetekben történt változás.

A nyugati kikötőkből származó szállítmányok napi 420 ezer hordóval csökkentek a februári átlagos szinthez képest. Az elmúlt kilenc hétből nyolcban zsugorodott a Balti- és a Fekete-tenger felől érkező Oroszország szeptemberre is kiterjeszti exportcsökkentését – jelentette ki Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a hónap elején, Szaúd-Arábia hasonló bejelentését követően. Azonban az augusztusi napi 500 ezer hordóról napi 300 ezer hordóra fogják vissza a kitermelést a következő hónapban. Moszkva nem adta meg azt az alapértéket, amelyhez képest az exportcsökkentést mérni fogják.

Nem tudunk elszakadni az olajtól, a kereslet érdemi emelkedésével számol az OPEC

A világgazdaság fejlődésével érdemben nő az energiaigény, amely további keresletet generál az kőolaj iránt is.A kőolaj a közeljövőben pótolhatatlan energiahordozó marad – mondta Haitham al-Ghais, az OPEC főtitkára a kuala lumpuri energiakonferencián. Meggyőződése szerint 2045-ig a napi kőolaj-felhasználás – 23 százalékos növekedés mellett – eléri 110 millió hordót, amivel a világ teljes energiafelhasználásának a 29 százalékát teszi majd ki.