A TTF holland gáztőzsdén ma délután a földgáz referenreciaértéke 6,8 százalékkal, 43,15 euróra nőtt megawattóránként. Az energiahordozó ára három hónapja 33,73 eurón, egy éve 243,47 eurón, két éve 20,58 eurón zárt, vagyis az ausztráliai sztrájk miatt ugyan egyértelmű a emelkedő tendencia, de egyelőre messze elmarad a tavalyi idején mért csúcstól.

Több száz munkavállaló kezdhet sztrájkba a létesítményekben.
Fotó: GREG WOOD / AFP

A Woodside Energy almalmazottait tömörítő szakszervezet bejelentése szerint, tagjainak 99 százaléka megszavazta a munkabeszüntetést, amely akár már szeptember 2-án megkezdődhet a vállalat nyugat-ausztráliai gázmezőin. Mindez megzavarhatja a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját a világ egyik vezető termelőjénél. A nyugat-ausztráliai gázmezőkön kitermelést folytató amerikai cég, a Chevron is munkabeszüntetésekkel nézhet szembe: a dolgozók a héten szavaznak az akcióról.

A munkavállalók mindkét vállalatnál magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek. A tárgyalások folyamatosan zajlanak a felek között, így megállapodás esetén le is fújhatják a munkabeszüntetést, de erre egyenlőre kevés az esély. A Woodside és a Chevron három, a North West Shelf,  a Gorgon és a Wheatstone nevű létesítménye adja a globális LNG-ellátás 10 százalékát. Az akár hónapokig tartó sztrájk  felboríthatja a globális gázellátás törékeny egyensúlyát, így ismét kilőhet a gázár a fűtési szezon előtt.

A bizonytalanság miatt az ázsiai energiafalók a következő hetekben amerikai és katari szállítmányokat vásárolhatnak, így az Európába tervezett LNG egy részét valószínűleg a világ legnépesebb kontinensére irányíthatják át. Elemzők szerint az energiahordozó legnagyobb importőre, Japán számít a legérzékenyebbnek a sztrájkkal kapcsolatos rövid távú zavarokra. A Woodside és a Chevron létesítményei adják a szigetország éves LNG-behozatalának több mint 25 százalékát.

Így Tokió és más országok igénye végső soron megdobná a globális gázárakat, mivel verseny robbanna ki Európa és Ázsia között az energiahordozóért. Az ugyanakkor az öreg kontinens mellett szól, hogy a föld alatti gáztárolók (UGS) töltöttségi szintje már meghaladta a fűtési szezon kezdetére előirányzott 90 százalékot az európai gáztárolók szövetsége, a GIE szerint. Az Európai Bizottság eredetileg 2023. november elsejére tűzte ki a célt.

Földgázcsúcs a Karmelitában – sok mindennel függhet össze az MVM török gázügylete

Az MVM csoport 275 millió köbméter földgázt vásárol a törökországi Botas társaságtól a vasárnap bejelentett megállapodás alapján. Ez a tavalyi hazai 8,96 milliárd köbméteres felhasználásnak a 4 százalékát sem éri el, tehát inkább a magyar–török gázkapcsolatok szorosabbá tétele szempontjából fontos. Ráadásul az erről szóló tárgyalások napján az egyik tranzitország, Szerbia elnöke szintén Magyarországon járt, a másiké, Bulgáriáé nem.