Nemzetközi gazdaság

Hónapokkal a tervezett előtt megteltek az európai gáztárolók

November 1. helyett már augusztus közepén meglett a 90 százalékos töltöttség.

Az elérte a gáztárolók 90 százalékos töltöttségét elváró célját, két és fél hónappal a november 1-jei határidő előtt – derül ki a Gas Infrastructure Europe legfrisseb adataiból.

A tárolók 90 százalékos töltöttségét november elejére elváró döntést az EU még tavaly júniusban hozta meg, hogy felkészüljön a télre. A betárolt földgáz kulcsfontosságú szerepet játszik a kontinens ellátásbiztonsága szempontjából, és akár a téli fogyasztás harmadát is fedezheti. A friss adatok szerint az uniós tárolókban 1024 TWh (93 milliárd köbméter) földgáz található.

Cavern operator Storag Etzel12 April 2023, Lower Saxony, Friedeburg: Technical facilities used for storing natural gas in caverns are located on the site of the Etzel ESE storage station, whose technical operator is Uniper Energy Storage GmbH. In order to be able to store the hydrogen required for the energy transition on a large scale, the cavern operator Storag Etzel is planning to develop a new cavern field in northwestern Lower Saxony. Photo: Hauke-Christian Dittrich/dpa (Photo by Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó:  AFP

Az energiáért felelős uniós biztos, Kadri Simson hangsúlyozta, hogy a cél korai teljesítése aláhúzza azt, hogy az unió felkészült a télre, ami a következő hónapokban tovább stabilizálhatja a piacokat. A biztos szerint az EU energiapiaca sokkal stabilabb most, mint tavaly ilyenkor, jórészt az uniós szintű döntések eredményeként is. Azonban az elmúlt hetek arra is rávilágítottak, hogy a földgáz piaca továbbra is érzékeny.

Az unió számos lépést tett az orosz–ukrán háború árnyékában kibontakozó kezelésére, ezek között volt például a tavaly augusztusi, fogyasztáscsökkentést ösztönző döntés is, amelynek eredményeként 

2022 augusztusa és idén májusa között 18 százalékot csökkent az európai földgázfogyasztás.

Az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič pedig felidézte, hogy a közös uniós földgázbeszerzés első két körében mintegy 22,9 milliárd köbmétert sikerült beszerezni a nyersanyagból. A harmadik közös beszerzés pedig szeptember második felében következhet.

Az európai gáztárolók bőséges készletei ellenére az elmúlt hónapban a holland TTF gáztőzsdén több mint harmadával nőtt a földgáz ára, főként azért, mert több ausztrál LNG létesítményben sztrájk következhet, csökkentve a cseppfolyósított nyersanyag kínálatát.

 

energiaválság földgázbeszerzés EU
Kapcsolódó cikkek