Az ukrajnai inváziónak azonnali hatásai is vannak, de a térség egész gazdasági berendezkedését is próbára teszi. Az európai azonban elkerülhetőnek tűnik – mondta a CNBC-nek az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa. Paolo Gentiloni szerint az európai országok gazdasági aktivitása valóban lanyhul, de reményei szerint a blokk nem zuhan recesszióba, csupán a növekedés üteme lassul le.

Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Geopolitikai szempontból az Ukrajnából induló válság természetesen az Egyesült Államokra és az egész világra is hatással van, de gazdasági szempontból elsősorban az öreg kontinenst, és Németországot sújtja.

Gentiloni nagy eredménynek tartja, hogy 

a térség azóta is meg tudja oldani energiaellátását, Oroszországtól független, alternatív forrásokból.

Kiemelte azt is, hogy egyes kormányok még könnyítéseket is tudnak biztosítani a háztartások számára az energia átárazódásának időszakában.

Gentiloni hangsúlyozta, hogy tavaly az EU növekedési üteme felülmúlta az Egyesült Államokét is. A lassulás az utolsó negyedévben kezdődött, de ez nem azt jelenti, hogy az európai gazdaságok recesszióba estek volna, csupán lassulásról van szó.

A legutóbbi gazdasági adatok azért aggodalomra adnak okot

– fogalmazott Gentiloni, majd hozzátette, a szeptember 11-én megjelenő új gazdasági előrejelzések készítésekor ezt nyomatékosan figyelembe kell venniük. Az európai üzleti aktivitást emelte ki, amely 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett.

Az inflációról azt mondta, az árindex csökken, a legfrissebb adatok szerint 5,3 százalékon áll éves alapon, ám ez bőven meghaladja az Európai Központi Bank 2 százalékos célját.

Miért lassul le gazdaságunk a világjárvány utáni erőteljes fellendülés után?

 – tette fel a kérdés, amit azonnal meg is válaszolt. Szerinte az energetikai függetlenedés miatt, ami egy nagy kihívás, és költséges a háztartások számára.