Ihor Kolomojszkij ukrán iparmágnás és volt médiacézár ellen harmadik alkalommal is vádat emeltek, miután csalás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették – közölte pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU). Az ügyben pénteken Kijevben tartott újabb bírósági tárgyaláson jelentősen megemelték a Kolomojszkijtól követelt óvadékot is, aki a hónap elején jelent meg először a bíróságon.

Ukrainian Oligarch Ihor Kolomoisky Detained On Suspicion Of Fraud And Money Laundering
Kolomojszkij egy szeptember eleji meghallgatáson.
Fotó: NurPhoto via AFP

A kijevi bíróságról származó értesülések szerint  az óvadékot 105 millió dollárnak megfelelő összegre emelték – az eredeti, közel 14 millió dollár helyett. Az Ukrajna egyik leggazdagabb embere ellen felhozott új vádakról először csütörtökön számolt be Szerhij Lescsenko, egy volt oknyomozó újságíró és parlamenti képviselő, aki jelenleg tanácsadóként dolgozik Volodimir Zelenszkij elnök hivatalában. E szerint azzal gyanúsítják, hogy 5,8 milliárd hrivnyát kapott az általa alapított PrivatBank pénzeszközeinek állítólagos elsikkasztásából. Az SBU szerint akkoriban ez 700 millió dollárnak felelt meg – ma körülbelül 157 milliót ér.

Kolomojszkij azok közé az oligarchák közé tartozik, akik a Szovjetunió romjaiból hamvaiból építették vagyonukat – és ezzel párhuzamosan politikai befolyásukat is. A mágnásra vonatkoznak az amerikai szankciók, nem mellesleg jelentős összegekkel támogatta Zelenszkij 2019-es megválasztását. Például 

az ő médiabirodalmához tartozó tévécsatorna sugározta Zelenszkij tévéshow-it. 

Az általa alapított PrivatBankot 2016 végén államosították – az ukrán bankrendszer megtisztításának részeként. 

Szeptember elején idézték be először a bíróságra csalás és pénzmosás gyanújával, október végéig rendelték el előzetes letartóztatását. Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) Kolomojszkijt, azon hat személy egyikeként tartja számon, akiket azzal gyanúsítanak, hogy összesen 9,2 milliárd hrivnyát sikkasztottak el a PrivatBankból.