Pénz- és tőkepiac

Az államosított PrivatBank még mindig a múlt súlyait cipeli

Az ukrán állam tulajdonában lévő PrivatBank köteles 350 millió dollárt kifizetni a korábbi tulajdonosok üzlettársainak, a Szurkisz fivéreknek.

Ukrajna legnagyobb pénzintézete, a 2016-ban államosított PrivatBank köteles 350 millió dollárt (105 milliárd forintot) kifizetni az oligarcha Szurkisz fivérek offshore cégeinek – döntött a minap az egyik kijevi kerületi bíróság.

Hrihorij és Igor Szurkisz az államosítás pillanatától pereskedik a pénzintézettel,

s tavaly már hozott a bíróság számukra kedvező döntést, akkor 1 milliárd hrivnyát zároltak is a bank számláján, de pénzügyi titokra hivatkozva a mai napig nem tudni, végül hozzájutottak-e a nevezett összeghez. A 2016 decemberében államosított pénzintézmény korábbi főtulajdonosa, Igor Kolomojszkij oligarcha szoros üzleti szövetségben állt a Szurkisz testvérekkel, akik az ország legnépszerűbb futballklubjának, a Dinamo Kijevnek a tulajdonosai, s korábban az egyesület főszponzora is volt a PrivatBank.

Andrij Pozsidajevnek, a PrivatBank jogi főtanácsadójának kommentárja szerint Szurkiszék követelését az Ukrán Nemzeti Bankon keresztül teljesíthetik, de a pénzintézet természetesen megteszi a szükséges jogi válaszlépéseket.

Fotó: AFP

A pecserszkiji kerületi ítélőszék határozata az ukrán igazságszolgáltatási rendszer történetének egyik legelfogultabb döntése az ország igazságügy-minisztere, Denisz Maljuszka szerint, a testület nem mérlegelt megfelelően, amikor meghozta döntését a brit társaságok 350 millió dolláros követelésével kapcsolatban. A jelek szerint Szurkiszék annak ellenére hozzájutnak a bank számláin 2012 és 2014 között elhelyezett betétek után nekik járó 350 millió dollárhoz, hogy a pénzintézet álláspontja szerint 2016-ban, az államosítás idején minden tartozást rendeztek.

Egyébiránt nemcsak a két befolyásos üzletember támadja a korábbi legnagyobb kereskedelmi bankot,

hanem más egykori befektetők is: összességében 18 milliárd hrivnya (700 millió dollár) követelésük van a PrivatBankkal szemben.

2016 decemberéig a pénzintézet részvényeinek többsége két oligarcha kezében volt. A főrészvényese 41,66 százalékos tulajdonrésszel az ország akkori második leggazdagabb embereként számontartott Igor Kolomojszkij, társtulajdonosa pedig 33,25 százalékos résszel üzlettársa, Hennagyij Boholjubov volt. Portfóliójuk jelentős részét saját és üzlettársaik cégeinek a hitelezésére fordították.

Az állam 148 milliárd hrivnyát költött a bank feltőkésítésére.

A kormány akkori indoklása szerint, ha ezt nem teszik meg, a bank csődbe jut, ami a teljes ukrajnai pénzügyi rendszert magával húzhatta volna.

hrivnya Ukrajna privátbank
Kapcsolódó cikkek