Szombaton két teherhajó indult az ukrán kikötők felé – mondta Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes a Reutersnek –, ezek lesznek az első hajók, amelyek szeptemberben az ideiglenes folyosót használva behajóznak a fekete-tengeri kikötőkbe, hogy gabonát rakodjanak, majd afrikai és ázsiai piacok felé induljanak.

Gabonát rakodnak az odesszai kikötőben – májusban még működött a szállítási megállapodás.
Fotó: AFP

Ukrajna a múlt hónapban „humanitárius folyosó” létesítését jelentette be a Fekete-tengeren, hogy a háború 2022. februári kezdete óta a kikötőiben rekedt hajókat kiszabadítsa, és megkerülje a blokádot – miután Oroszország felhagyott azzal a megállapodással, hogy Kijev gabonát exportálhasson. A bejelentés óta öt hajó már elindult Odesszából. Most két másik, a Resilient Africa, illetve az Aroyat vette az irányt a fekete-tengeri kikötő felé, csaknem 20 ezer tonna rakományért – mondta Kubrakov. 

Bár az ENSZ nem vesz részt az említett hajók útjában, üdvözlünk minden erőfeszítést a normális újraindítására, különösen a globális élelmiszerpiacok ellátását és stabilizálását segítő létfontosságú élelmiszeráruk esetében

– mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő ENSZ-tisztviselő.

A szállítmányok egyfajta tesztként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy Ukrajna képes-e újra megnyitni a hajózási útvonalakat, miközben Oroszország megpróbálja visszaállítani a de facto blokádot. Moszkva drón- és rakétatámadásokat indított az ukrán gabonaexport infrastruktúrája ellen.

A fekete-tengeri gabonamegállapodást az ENSZ és Törökország közvetítésével 2022 júliusában kötötték meg. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik. Ukrajna az elmúlt napokban több támadást intézett tengeri drónok és rakéták segítségével Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti flottája ellen a Krím-félszigeten és környékén.