Közélet

Az oroszok szerint kockázatos az ukrán gabonaexport folytatása nélkülük

Ha Oroszország lelkiismeretlen, akkor Európa gátlástalan a Kreml szerint.

Figyelembe kell venni az Oroszország kimaradásával járó kockázatokat azoknak, akik megpróbálják folytatni a gabonamegállapodás végrehajtását, mivel az ukrán gabonaexport útvonala a háborús övezet közelében halad – mondta kedden újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov ezzel az Interfax hírügynökség jelentése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentésére reagált, amely szerint Kijev Ankarával és az ENSZ-szel együttműködve, Moszkva nélkül is folytatná a gabonaexportot, miután Oroszország kilépett az egyezségből.

Harvesting wheat with combine harvesters in the Orenburg region, Russia
Fotó: AFP

„Egy olyan zónáról beszélünk, amely a harctér közvetlen közelségében van, és megfelelő biztonsági garanciák nélkül ott bizonyos kockázatok merülnek fel” – jelezte az orosz szóvivő, aki szerint Oroszország nem tudja megmondani, hogy milyen mértékben és mely országok készek vállalni ezeket a kockázatokat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon kijelentésére, hogy a lelkiismeret hiányára vall Oroszország kilépése a megállapodásból, Peszkov azt mondta, hogy az európai államok álláspontja viszont gátlástalannak nevezhető, a történtek pedig nem António Guterres ENSZ-főtitkár és a világszervezet hibája.

Peszkov közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök egyelőre nem tervezi, hogy beszéljen török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal a gabonaegyezségről. A török elnök a múlt héten bólintott rá a svéd NATO-csatlakozásra, és a Putyinnak tett ígérete ellenére több ukrán hadifoglyot – a mariupoli Azovsztal védőit – is átadott Kijevnek.

 

Vlagyimir Putyin megállapodás ukrán gabonaexport kilépés
Kapcsolódó cikkek