A SPAR Csoport eladja a veszteséges lengyelországi üzletágát – közölte csütörtökön a társaság. Az igazgatósági tanács azért döntött így, mert úgy látja, hogy ez a cégcsoport és a részvényesek érdeke.

15/04/2019,Kraków,,Ma?opolskie/poland:,Spar,Shop,On,The,Office,Building
Ez a krakkói SPAR is eladósorba kerül.
Fotó: Shutterstock

A SPAR Csoport 2019-ben vásárolta be magát a lengyel csemege- és szupermarketláncba, a Piotr i Pawel csoportba. Azóta a vállalat próbálta fellendíteni az üzletágat: új árengedményeket hirdetett, és bezárta a veszteséges boltokat, helyettük forgalmasabb helyeken nyitott újakat. Annak ellenére, hogy a lengyel üzletek működési vesztesége csökkent, a befektetés még mindig nem térült meg – közölte a Reuters.

Az augusztus 25-ig tartó 47 hétben a SPAR Lengyelország 2,4 milliárd dél-afrikai randdal (46,6 milliárd forint), azaz körülbelül 1,8 százalékkal járult hozzá a cégcsoport forgalmához. Az üzletág ezzel 5 százalékkal növelte a bevételét a javuló kiskereskedelmi hűségnek köszönhetően, amit azonban ellensúlyozott az üzletek számának csökkenése a korábbi év hasonló időszakához képest.

A SPAR Csoport legnagyobb árbevételét a dél-afrikai rész hozta, amely 5,9 százalékos értékesítési növekedést mutatott fel. Az élelmiszer-nagykereskedelemi eladások 8,1 százalékkal nőttek 10,1 százalékos áremelés mellett.

A holland székhelyű SPAR International 1932-ben jött létre, a világ egyik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi hálózata, egyben a SPAR márka tulajdonosa. A SPAR független tulajdonú és működtetésű kiskereskedők és nagykereskedők nemzetközi csoportja, amelyek a SPAR márkanév alatt partnerségben dolgoznak együtt: 48 országban 13 900 üzlet működik. 

A dél-afrikai székhelyű SPAR Csoport 1963-ban jött létre azzal, hogy nyolc nagykereskedő kizárólagos jogot kapott a márkanévre Dél-Afrikában. A vállalatcsoport ma elosztóközpontokat és 2500-nál is több boltot üzemeltet. A johannesburgi tőzsdén jegyzett dél-afrikai vállalat négy fő területen rendelkezik SPAR-licenccel: Dél-Afrikában, Írországban (beleértve Délnyugat-Angliát), Svájcban és Lengyelországban. A csoportnak van vegyesvállalati megállapodása Srí Lankán is. A SPAR Csoport tehát tagja a SPAR-hálózatnak.

Izrael legnagyobb szupermarketlánca, a Shufersal szintén csütörtökön közölte, hogy elállt a SPAR-ral kötött megállapodásától, amellyel a holland élelmiszer-kiskereskedelmi lánc megjelenhetett volna közel-keleti országban is. A tavaly decemberben kötött és márciusban aláírt megállapodás értelmében a Shufersal több tízmillió sékelt fektetett volna abba, hogy a következő három évben legalább tíz SPAR-üzletet nyissanak. A szerződés értelmében a SPAR saját márkás termékeit pedig kizárólag a Shufersal forgalmazhatta volna. Az izraeli vállalat a döntését versenyhatósági szabályozási korlátozásokkal és megváltozott piaci helyzettel indokolta – írja a Reuters.