A legnagyobb izraeli szupermarketlánc, a Shufersal licencszerződést kötött a SPAR-ral, az izraeli cég legalább 10 SPAR logó alatt futó üzletet nyit az országban a következő három évben.

SPAR supermarket seen in the building of the central station
Fotó: SOPA Images / Getty Images

A Shufersal a megállapodás részeként exkluzív jelleggel árusíthat majd bizonyos SPAR termékeket az országban, ugyanakkor garantálja, hogy több tíz millió sékelt fektet be az újonnan nyíló boltokba, biztosítva az elvárt minőséget. A megállapodás még nem végleges, az izraeli versenyhatóság és a SPAR vezetése sem bólintott még rá maradéktalanul.

A Shufersal részvényesként lép majd be egy vállalatba, amit az izraeli üzletember, Amit Zeev vezet, és ez a cég lép majd licencszerződésre a holland kiskereskedelmi óriással.

A SPAR megjelenése nem csupán a lánc számára jár előnyökkel, de az izraeli megélhetési gondokon is jó eséllyel segíthet. Az országban ugyanis relatíve jelentős, 5,3 százalékos infláció van jelenleg, ami az alapvető élelmiszerek áremelkedésével párosulva nehezíti a megélhetést. Az áremelkedés mértéke 14 éves csúcsokat dönget a jelenlegi szintjével.

Dinamikusan növekszik az infláció Izraelben

A Shufersal vezetője elmondta: a SPAR saját márkás termékei az Izraelben megszokott árszabásnál alacsonyabb áron lesznek eladhatók, így jelentős könnyebbséget jelenthet a holland óriás piacra lépése a teljes lakosság számára. A SPAR nem az egyetlen külföldi üzletlánc, amely kiszemelte magának az országot: nemrég a francia Carrefour is megjelent a piacon a Yeinot Bitan izraeli lánc segítségével. A francia márka 150 már meglévő Bitan üzletet alakíthat majd át Carrefourrá.

Zeev, a SPAR-ral szerződő cég vezetője elmondta: folyamatosan egyeztet más izraeli áruházláncokkal is a SPAR-ral való együttműködésről, hiszen a partnerség várakozásaik szerint minden érintett fél számára előnyöket jelent majd a jövőben.

A SPAR világszerte 13 600 üzletet üzemeltet és 48 országban van jelen, közel 210 ezer embert foglalkoztat, 2021-es éves bevétele pedig 41,2 milliárd euró volt.