A szakszervezet pénteken lefújta a sztrájkot a Chevron két cseppfolyósítottgáz- (LNG) üzeménél, így lezárult a konfliktus, amely azzal fenyegetett, hogy megzavarja a globális ellátás 7 százalékát ausztrál szállításokat.

A globális LNG-ellátás hét százalékét adja a Chevron két ausztráliai feldolgozója.
Fotó: Chevron

Az érdekképviselet és a tulajdonos is elfogadta a közvetítő munkaügyi bíróságnak a béremelésekkel és a munkakörülmények javításával kapcsolatos javaslatait. A két fél most már együtt dolgozza ki a részletes megállapodást – tudatta közleményében Brad Gandy, az Offshore Alliance szakszervezet szóvivője.

A sztrájk két hete kezdődött a gorgoni és a wheatstone-i létesítményben, és alaposan felkavarta a globális piacot. A munkabeszüntetésekkel való fenyegetés miatt augusztusban 35 százalékkal ugrott meg az LNG világpiaci ára – emlékeztetett a Reuters, később csökkenni kezdett, miután a hónap végén a Woodside Energy megállapodott a szakszervezettel a bérvitában, így az ország legnagyobb cseppfolyósító üzemében folytatódhatott a munka.

Bár részletek egyelőre nincsenek, a szakszervezeti szövetség szerint „jelentős a javulás” a béreket, a munkahelyek biztonságát, a zárt munkarendet és a szakmai előmenetelt érintő kérdésekben.

Mivel a szakszervezet korábban már a többi ágazati szereplővel is megállapodott, és a kollektív szerződések négy évre szólnak, így egy ideig zavartalanul folytatódhat majd a termelés, de Saul Kavonic energetikai elemző szerint arra számítani lehet, hogy a sikerek nyomán erősödni fognak a szakszervezetek, és nő majd a tagságuk és vele az érdekérvényesítő képességük. 

 

A megállapodás hírére háromnapos emelkedés után 6,1 százalékkal estek a gázárak a határidős jegyzésekben az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén is. Ehhez természetesen az is hozzájárult a Bloomberg szerint, hogy Norvégia, Európa legnagyobb ellátója a hosszabb leállást követően folyamatosan növeli a szállított mennyiséget.

Az ausztrál megállapodásnak és a norvégiai szállítások felfutásának köszönhetően óriási tételben került friss gáz a kínálatba, véget vetbe az ellátást övező bizonytalanságoknak

– mondta a hírügynökségnek Ira Joseph, a Columbia Egyetem energiapolitikai központjának munkatársa. Emlékeztetett azonban, hogy a szezonális kereslet szempontjából az év egyik leggyengébb időszakában vagyunk, mert Európában tele vannak a tárolók, és az enyhe időjárásnak köszönhetően később kezdődhet a fűtési szezon.

Az árakat azonban Oroszország is befolyásolhatja,

amely még mindig exportál vezetéken gázt, a többi között Magyarországra is. A TTF gáztőzsdén reggel megawattóránként 37,87 euróra csökkent az ár.