Chevron már nem számít rá, hogy sikerül megállapodásra jutnia az érdekvédelmi képviseletekkel, ezért jogi úton próbálja megakadályozni a teljes leállást két ausztráliai gázcseppfolyósító üzemében.

A Chevron egy ideje már készült a sztrájkra tartalékok felhalmozásával.
Fotó: Chevron

A két gyárban állítják elő a világ cseppfolyósított földgázának (LNG) 5 százalékát. Ötszáz munkás pénteken kezdett rövidebb időtartamú sztrájkokba, mivel nem sikerült kicsikarniuk a kért béremelést és a munkafeltételek javítását. Csütörtökön azonban a szakszervezetek két hétre teljesen leállítják a munkát a két üzemben.

A Chevron hétfőn bejelentette, hogy „nincs észszerű esély a megállapodásra”, mivel a szakszervezetek „a piaciaknál jóval magasabb feltételeket” követelnek. A cég ezért az ipari döntőbíróság szerepét betöltő Fair Work Commissionhoz (FWC) fordul; a testületnek hatalmában áll utasítást adni a sztrájkok befejezésére vagy felfüggesztésére. A képviselői az eddigi egyeztetéseken is részt vettek, és a Chevron most azt várja, hogy a bizottság határozza meg a megegyezés feltételeit, ahogyan azt egy júniusban elfogadott új törvény lehetővé teszi.

A cég szóvivője a Reuters megkeresésére nem szolgált részletekkel, a hírügynökség azonban emlékeztetett, hogy az FWC ítélete az új jogszabály jelentős próbája lesz, csak éppen nem valószínű, hogy megszülethet a teljes leállás csütörtöki kezdetéig. Az első meghallgatást helyi idő szerint kedden délután tartják Melbourne-ben, és azon csak adminisztratív kérdésekkel foglalkoznak majd, az érvelésre később kerül sor.

A szakszervezet hosszú harcra rendezkedett be.
Fotó: Chevron

Az új törvényt eddig csak egyszer alkalmazták – félig-meddig: a Virgin Australia légitársaság kért döntőbíráskodást, és nagyjából három hétbe tellett megszervezni az első lényegi meghallgatást, egy nappal korábban azonban a felek megegyeztek.

A Chevron és a szakszervezetek mindenesetre most nem is tűztek ki újabb időpontot az egyeztetésre.

Bár a gáz ára berobbant a sztrájk hírére, elemzők szerint azonban hetekig nem kell még szállítási fennakadásokra számítani, mivel a két létesítményben, a gorgoniban és a wheatstone-iban is jókora tartalékokkal rendelkeznek. Az utóbbi dolgozói közül többen ráadásul vállalták, hogy a sztrájk idején is dolgoznak majd, hogy odahaza ne legyen hiány.

A hazai ellátás biztosítása érdekében a dolgozók egy része a sztrájk alatt is folytatja a munkát.
Fotó: Chevron

A Chevron egy ideje már készült erre az eshetőségre, és próbálja a nem szervezett munkavállalók révén, valamint távmunkával fenntartani az ellátást. Az LNG elszállítását az üzemből ugyan hátráltathatják a sztrájkok, de ennek a hatása csak hetek múlva jelentkezik, mivel tele vannak a tartályok

– mondta Saul Kavonic energetikai elemző a Reutersnek.

Az Offshore Alliance szakszervezeti koalíció a hét végén közölte, hogy hosszú ideig tartó vitára rendezkedett be, és figyelmeztette az amerikai olaj- és gázipari óriást: „Több milliárd dollárnyi exportbevételtől esik majd el.”