Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán Strasbourgban tartja az unió helyzetéről szóló beszédét, amelyben előreláthatóan igyekszik majd megvédeni az unió úgynevezett zöldmegállapodásának „eredményeit”, még akkor is, ha az befejezetlen és igazi feszültségforrás marad a tagállamok között. 

President of the European Commission Ursula von der Leyen delivers a speech on the 25th anniversary of the Good Friday Agreement, also known as Belfast Agreement, during a plenary session at the European Parliament in Brussels on March 29, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Emlékezetes, annak érdekében, hogy az EU elérja a 2030-as célokat, a bizottság 2021-ben javasolta a Irány az 55 százalék jogszabálycsomagot, mely tizenhárom egymással összefüggő, felülvizsgált törvényt és 6 törvényjavaslatot tartalmaz az EU klíma- és energiapolitikájával kapcsolatban.

Kevesebb mint egy évvel az európai parlamenti választások előtt igen nehéz dolga lesz a bizottság elnökének, főleg úgy, hogy a konzervatív német vezető új ötéves mandátumot kíván szerezni, miközben a közösség igen súlyos feszültségektől terhelt. Ursula von der Leyen éppen ezért várhatóan igyekszik megvédeni tetteit, így például az ukrajnai háborúval, az energiaválsággal vagy a digitális óriások megregulázásával kapcsolatban, mint ahogy felveti majd a közben az asztalra kerülő problémákat, amelyeket majd megoldana.

Kulcsfontosságú téma lehet még az bővítése. E tekintetben fontos mint mond majd a balkáni országokkal kapcsolatban, illetve Ukrajnával és Törökországgal összefüggésben.

Emlékezetes, hogy Ursula von der Leyen bizottsága a közelmúltban két ikonikus alakot veszített el: Frans Timmermanst, a Green Deal megalkotóját, aki azért mondott fel, mert jelenleg Hollandia miniszterelnök-jelöltje, Margrethe Vestager versenyügyi biztos pedig az Európai Beruházási Bank élére pályázik.

Jól jelzi, mekkora botrányba is keveredett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly, hogy a gyanús Pfizer-szerződésekről szóló hírünk az év 12. legolvasottabb külföldi vonatkozású cikkévé vált. Az egy évvel ezelőtt közölt hírben a Berliner Morgenpostra hivatkozva számoltunk be arról, hogy megrovást kaphat Ursula von der Leyen az Európai Unió költségvetésének ellenőreitől, amiért 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a Biontech-Pfizer céggel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzésére, a megállapodást pedig sms-ek sorával bonyolította, amelyekre senki másnak nem volt rálátása.