BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magas szinten ragadt inflációval kell felvennie a kesztyűt a román kormánynak

Keleti szomszédunknál már egy számjegyű a fogyasztói árak emelkedése. Az élelmiszerek azonban a románoknál is érezhetően drágultak.

Romániában 9,43 százalék volt augusztusban az éves infláció – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ez csaknem azonos a júliusban mért 9,44 százalékos inflációs rátával. A stagnáló infláció meglepetés, ugyanis a bukaresti kormány augusztus 1-jei hatállyal korlátozta az egyes alapélelmiszerek esetében a gyártók, a forgalmazók és a kiskereskedők által alkalmazható árrést.

Romanian,Paper,Money.,A,Pack,Of,Romanian,Lei
Fotó: Shutterstock

A román kormány az infláció lassulását várta az árrés korlátozásától, és azt tervezi, hogy az intézkedést több termékkategóriára kiterjeszti.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek, átlagosan 11,88 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 6,98, a szolgáltatások pedig 11,724 százalékkal drágultak.

Tavaly augusztushoz képest leginkább a cukor drágult, 30,2 százalékkal. A hőenergia 23,82 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, a mosószerek 22,17, a margarin 20,85, a tojás 19,69, a légi közlekedés pedig 19,12 százalékkal drágult.

Az INS adatai szerint több termékkategória esetében árcsökkenés következett be: az étolaj átlagosan 21,47, a szalonna és a zsírok 17,45, a liszt 12,25, a malomipari termékek 8,61, a kukoricaliszt 3,43, az üzemanyagok 2,86, a villanyáram pedig 2,79 százalékkal volt olcsóbb, mint 2022 augusztusában.

Details,With,The,Hands,Of,A,Young,Lady,Counting,Banknotes
Fotó: Shutterstock

Júliushoz képest átlagosan 0,54 százalékos drágulást mért az INS, néhány tized százalékponttal magasabbat az egy hónappal korábbi (havi összevetésű) 0,15 százaléknál. Az áremelkedésért a nem élelmiszer jellegű termékek 2,43, a szolgáltatások 0,44 százalékos drágulása volt a felelős, míg az élelmiszerek ára az utóbbi egy hónapban már átlagosan 1,99 százalékkal csökkent.

Az év első nyolc hónapjában 4,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában.

Az elmúlt 12 hónapban (2022 szeptembere és 2023 augusztusa között) a fogyasztói árak átlagban 13,2 százalékkal nőttek az előző 12 hónaphoz képest.

Romániában az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően – a februári megtorpanástól eltekintve – enyhe lassulás következett. Az inflációs ráta júliusban csökkent először egy számjegyűre (9,4 százalékra) Romániában 2022 februárja óta.

Romanian,Paper,Money.,A,Pack,Of,Romanian,Lei
Fotó: Shutterstock

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.