Csaknem kilenc hónappal az euró hivatalos bevezetése után a horvátok többsége még mindig kunában gondolkozik és számol – derül ki a Zágrábi Bölcsészettudományi Egyetem legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek 90 százaléka azt válaszolta, hogy pénzköltéskor rendszeresen átszámolja az eurót kunára, és a boltban is még a régi valutában feltüntetett árakat figyeli.  

View,Of,Euro,And,Croatia,Bills,With,Croatian,Flag,InView of euro and croatia bills with croatian flag in the background
A horvátok többsége még nem kötött szoros barátságot az euróval. Fotó: Shutterstock

A horvát nemzeti valuta napjai azonban már az árcédulákon is meg vannak számolva. Január elsejétől ugyanis már nem lesz kötelező mindkét pénznemben feltüntetni az árakat, így a horvátok végleg búcsút inthetnek nemzeti valutájuknak.

Az egyetem kutatói szerint a horvátok gyakorlati szempontból rosszkor vezették be az eurót. Az inflációs környezet miatt ugyanis az emberek nehezebben szoknak hozzá a folyamatosan változó új árakhoz, ez pedig bonyolítja az átállást.

Még mindig rengeteg kuna van a lakosságnál

Január 1-jével nem csak az árcédulákról tűnik el a kuna, a régi fizetőeszközt ugyanis akkortól már csak a Horvát Nemzeti Bankban lehet majd euróra váltani. Az év hátralévő részében viszont még minden postán és bankfiókban bárki díjmentesen becserélheti megmaradt kunáját.

A Horvát Nemzeti Bank statisztikái szerint ezzel a lehetőséggel várhatóan még sokan fognak élni, ugyanis több mint 5 milliárd kuna maradt a lakosságnál.  Ez a valaha előállított kunamennyiség 13 százaléka. A bank elnöke ezért arra kéri azokat a polgárokat, akik továbbra sem váltották át a megmaradt kunájukat, hogy a gördülékenyebb ügyintézés érdekében mielőbb kerítsenek sort erre.