A lengyel éves maginfláció 2023 augusztusában kereken 10 százalékos volt, ami összhangban van az elemzők előrejelzésével – derül ki a lengyel nemzeti bank (Narodowy Bank Polski, NBS) adataiból. Az előző havi adat 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb volt. A maginfláció már hetedik egymást követő hónapban lassult. Júliusban a ráta éves összevetésben még 10,6 százalékkal emelkedett a júniusi 11,1 százalék után.

Warsaw,,Poland.,15,June,2022.,Cart,At,A,Supermarket,Aisle
Közel lehet az egy számjegyű maginfláció Lengyelországban.
Fotó: Grand Warszawski

Az inflációs éves szinten 10,1 százalékra mérséklődött az előző hónapban a júliusi 10,8 százalékról, ez 2022 februárja óta a legalacsonyabb értéket jelenti. A pénzromlás mértéke havi összevetésben nem változott. Az még kérdéses, hogy a lassuló drágulás hogyan hat a kiskereskedelmi forgalomra, ami júliusban 4 százalékkal zsugorodott éves összevetésben a júniusi 4,7 százalék után.

 

Közép-Európa legnépesebb országában ez volt a hatodik egymást követő hónap, amikor csökkent az energiaárak, és üzemanyagok nélkül számolt mutató. Az általánosságban elmondható, hogy a balkáni, a baltikumi, a kelet-európai és a közép-európai országokat jobban sújtja az a nyugati és északi országokhoz képest. Például Magyarországon augusztusban 16,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak. Ehhez főleg a tavalyinál alacsonyabb világpiaci energiaárak, az egy évvel korábbinál erősebb forintárfolyam és az alacsony kereslet nyomán erősödő piaci verseny továbbra is támogatja a pénzromlás mérséklődését.

A hírre nem reagált érdemben a zloty árfolyama, egy euróért 4,63 zlotyt kell fizetni a devizapiacon.

Lengyelország sem engedi be az ukrán gabonát

Az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát a lengyel kormány – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót. Morawiecki elmondta, hogy szerette volna, ha a brüsszeli testület lép, de megerősítette, hogy Varsó a bizottság hozzájárulása nélkül is kitart az embargó mellett.