Az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát a lengyel kormány – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót.

A kormányfő egy vidéki sajtóértekezleten közölte, hogy percekkel korábban értesült arról, hogy a bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmat. Morawiecki elmondta, hogy szerette volna, ha a brüsszeli testület lép, de megerősítette, hogy Varsó a bizottság hozzájárulása nélkül is kitart az embargó mellett.

A combine loads grain onto a truck during a wheat harvest at a field near Kivshovata village, Kyiv region on July 18, 2023. Known as the world's "bread basket", Ukraine grows far more wheat than it consumes and it's exports contribute to global food security, especially in African countries, which now fear food shortages. Russia announced on July 17, 2023 a suspension of a deal allowing safe passage for grain cargo ships from Ukrainian Black Sea ports. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: AFP

Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk (Ursula) von der Leyenre

– foglamazott, hangsúlyozva, hogy ezzel a lengyel gazdák érdekeit védik.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést.

A lengyel államfői hivatal külügyi irodáját vezető Marcin Przydacz pedig a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az gazdaságának érdekeivel.

Kedden a lengyel kormány határozatban kérte az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalomnak az év végéig szóló meghosszabbítására szólította fel az EB-t. A határozatban jelezték, hogy Varsó szükség esetén nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot.